Helaas lijkt het er een beetje op dat we - op enkele mooie dagen na - maart beter om kunnen dopen tot maartuari, als verlengstuk van wintermaanden januari en februari. Zwiften is op zich een prima alternatief, maar op het virtuele fietsplatform kunnen je wel een paar dingen gebeuren die het bloed (en zweet) onder je nagels vandaan halen..
1) Je handdoek valt
Een smarttrainer is noodzakelijk tijdens het Zwiften, maar op een mooie tweede plek staat toch de handdoek. Er is namelijk geen bezigheid waarbij je meer zweet dan Zwiften. Onder je verschijnt langzaam maar zeker een plas zweet waarbij de Dode Zee verbleekt.
In dat strijdgeweld wil je af en toe even de boel opkuisen, zoals de Vlamingen zo mooi zeggen, en daarvoor is een handdoek het aangewezen middel. Die handdoek drapeer je zorgvuldig op een of andere handige plek in de buurt waar je makkelijk bij kan.
Maar helaas ben je soms met hartslag 180 net even wat minder zorgvuldig en valt de handdoek op de grond. Je probeert 'm nog daar vandaag te vissen, maar dat is onbegonnen werk. Met het zweet op plekken waar je het helemaal niet wil hebben, accepteer je je handdoekloze lot.
2) Contact verliezen met de groep in een afdaling
Klimmen is zwaar op Zwift, maar waar je in het echt even bij kan komen in de afdalen is dat op Zwift - zeker voor lichtgewichten - een heel ander verhaal. Doe je mee aan een wedstrijd of groepsrit dan is het in de afdaling opletten geblazen.
Even het contact verliezen is dodelijk. Je probeert nog als een gek terug te keren met alle watts die je in je hebt, maar tegen de groepsdraft van Zwift is in je eentje niks te beginnen.
3) Je moet plassen
Als je meedoet aan een lange groepsrit op Zwift kun je dat maar beter met een lege blaas doen. Even stoppen zoals je in het echt doet, is er niet bij. Een lege bidon is de enige niet zo frisse optie. Maar ja, de koers wacht op niemand, zeker niet op jouw volle blaas..
4) Je water is op
Een volle blaas ontstaat wanneer je water drinkt. Alhoewel, verdampt het water dat je tijdens Zwiften drinkt eigenlijk niet meteen?
Hoe dan ook, ik zette de handdoek op nummer twee van benodigdheden tijdens het Zwiften, maar misschien is dat eigenlijk wel water. Zwiften zonder water is als fietsen zonder zadel in het echt. Door dat gezweet grijp je veel sneller naar je bidon dan IRL en dus is-ie ook eerder leeg. En ook hier geldt: de koers wacht op niemand, zeker niet op jouw lege bidon..
5) Verbindingsissues
Het fijne Zwift is dat je niet lek kunt rijden, maar je bent wel afhankelijk van je internetverbinding en dat kan net zo irritant zijn. Die twee streepjes op de plek waar watts horen te staan bij haperende WiFi, al is het maar een paar seconden, kan dodelijk zijn. Meteen op achterstand en dan is er dus weer die groepsdraft. Daag goede resultaat in wedstrijd. En je was net zo lekker bezig, verdomme!
6) Het regent, ook op Zwift
Je gaat juist Zwiften om de regen te ontlopen, maar dat lijken de programmeurs niet echt door te hebben, want best wel vaak krijgt je poppetje in Watopia of een andere wereld ook te maken met grijze en grauwe weersomstandigheden en klettert de regen met bakken uit de hemel.
Ik ben zelfs al eens een petitie gestart om daar iets aan te doen, maar voorlopig geeft Zwift niet thuis!
7) Je wordt eens even met de neus op feiten gedrukt
Als je denkt dat je een aardige wielrenner bent, is Zwift een uitstekend platform voor een reality check. De Wattmonsters vliegen je - bijna letterlijk - om de oren. Pelotonvulling ben je, en daar mag je nog blij mee zijn. Een goede manier om hier mee om te gaan is overigens tegen jezelf zelf zeggen dat iedereen valsspeelt (bijvoorbeeld door 'gewichtsdoping').
- Beeld: Unsplash