Patrick Lefevere blikt terug op bewogen 2020: 'Blij en trots op team'

2020 was voor Deceuninck-Quick Step een bewogen jaar. Toch kijkt Patrick Lefevere tevreden terug. Dat vertelt hij op de website van het team.
Patrick Lefevere blikt terug op bewogen 2020: 'Blij en trots op team'

"We begonnen het jaar goed: Bennett en Devenyns wonnen in Australië, Archbold werd nationaal kampioen van Nieuw-Zeeland en Evenepoel won zijn eerste klassement in de Ronde van San Juan en ging op zijn elan door in de Volta ao Algarve. In het Vlaamse openingsweekend waren we traditioneel goed op dreef. Maar toen kwam de lockdown en een erg ingewikkelde situatie."

Lefevere vertelt dat het moeilijk was voor veel renners, omdat ze binnen moesten blijven en niet buiten konden trainen, maar dat het de ploeg wel lukte om op niveau aan het 'nieuwe' seizoen te beginnen.

Jakobsen

"Helaas hadden niet veel geluk. Jakobsen, Lampaert, Cattaneo en Evenepoel raakten uit de roulatie door zware valpartijen en Stybar moest de Tour verlaten nog voor die begon. We moesten ons aan die situatie aanpassen en ik denk dat we trots kunnen zijn op de mentaliteit die iedereen in het team getoond heeft. Ik kan je verzekeren dat dat niet makkelijk was. Die valpartijen maakten een groot verschil en ik denk dat we zonder nog meer hadden kunnen bereiken."

"Maar ik zal eerlijk zijn. Gezien alles wat er gebeurd is, hadden we een goed seizoen. Onze Tour de France was geweldig. Alaphilippe won een etappe en kon weer in het geel rijden, terwijl Bennett ons die groene trui waar we al jaren over droomden bezorgde."

WK en Giro

Lefevere noemt de wereldtitel van Julian Alaphilippe als één van de andere hoogtepunten. "Hij reed daar wel voor Frankrijk, maar uiteindelijk is hij één van onze renners. Om hem zo emotioneel te zien raakte me. Een ander hartverwarmend moment was het rijden van João Almeida in de Giro. We zouden daar gaan sprinten met Jakobsen en Evenepoel uitspelen in het klassement, maar moesten onze plannen en verwachtingen bijstellen. Zelfs in deze omstandigheden deed het team het goed. Om Almeida zoveel dagen in het roze te zien was geweldig. Als debutant maakte hij grote indruk en reed hij erg consistent."

"We hebben uiteindelijk 39 keer gewonnen, 40 keer als ik het WK meetel. Kuurne-Brussel-Kuurne, drie dagen in het geel, 15 dagen in het roze, de Brabantse Pijl, Brugge-De Panne, meerdere nationale titels en het WK. Ik denk dat het een goed seizoen was, waar we onze mentaliteit hebben getoond en aan de top zijn gebleven. Hopelijk gaat het komend seizoen allemaal wat makkelijker en hebben we een nog beter jaar."

  • Deceuninck-Quick Step

Laatste nieuws