Een unicum in de wielerwereld? Vader en zoon rijden in dezelfde profkoers

Zo vader, zo zoon..

jose rujano

Er zijn meer dan genoeg zoons die in de voetsporen van hun vader traden - en die zelfs overtroffen. Het meest in het oog springende voorbeeld is op dit moment natuurlijk Mathieu van der Poel, die vader Adrie toch wel naar de kroon aan het steken is.

Maar dat doet Mathieu wel ruimschoots nadat z'n vader zij successen boekte. Als het aan Jeison Rujano ligt gaat dat in zijn geval anders. De 19-jarige renner werd vorig seizoen al beloftenkampioen van Venezuela en versloeg zijn vader in de nationale kampioenschappen tijdrijden; nu rijden ze ook mét elkaar, in dezelfde ploeg: Osorio Ciclismo. Vanaf zondag betwisten ze in eigen land de Vuelta al Táchira, een UCI 2.2-rittenkoers die een week duurt.

Overigens wordt het nog niet zo eenvoudig voor Jeison om z'n vader te overtreffen, want José Rujano is een naam die bij velen zeker een belletje zal doen rinkelen. Inmiddels is-ie 38, maar in z'n hoogtijdagen won hij drie etappes in de Giro en werd hij derde in het eindklassement - hij won de Vuelta al Táchira overigens ook al vijf keer. De Venezolaan reed korte tijd voor Vancansoleil (zie foto) en wat ook actief voor QuickStep.