Voorbeschouwing WK veldrijden heren a.k.a Het Duel der Duels: 'Uitkijken om niet de zee in te rijden' 

Bijna is het moment waar we de hele winter naar hebben uitgekeken daar! Hier vind je de laatste info..
van aert van der poel

Ze zíj́n de sport. Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Stel je een winter zonder hen op de crosser voor en je gaat huilend in de foetushouding in bed liggen. Het WK in Oostende moet de climax worden van een seizoen waarin we zagen dat Mathieu van der Poel vaak de sterkere was van de twee.

Maar juist in de laatste cross voor het WK, tijdens de wereldbeker in Overijse, zagen we een sterke Van Aert. Bovendien zou het parkoers iets meer op het lijf geschreven zijn van de Belg. Spannend dus! Hoe staan de twee ervoor volgens zichzelf en volgens anderen?

Mathieu van der Poel

De imposante cijfers van Mathieu van der Poel: hij verscheen 13 keer aan de start van een cross en was 9 keer de sterkste. Van de crossen MVDP niet te maken kreeg met een lekke band op een ongelukkig moment (Herentals en Overijse) 'verloor' hij er twee. In Gavere kwam Tom Pidcock bovendrijven en dachten we allemaal dat er een driestrijd ophanden was - dat bleek achteraf toch niet echt zo te zijn.

Bij die andere cros was eeuwige rivaal Wout van Aert de betere. Flink de betere, want de tijdverschillen waren aanzienlijk. In de modder van Dendermonde kreeg Van der Poel 2.49 aan zijn broek, mopperde hij wat over het parkoers en kwam drie dagen later terug in de strijd om drie dagen achter elkaar te winnen.

Geen modder en minutenlang gesjouw zoals in Dendermonder op het WK, maar wel zand. En, misschien onverwacht, daarin was Mathieu van der Poel de laatste jaren stukken sterker dan Wout van Aert. Van de 13 zandcrossen die ze sinds 2016 tegen elkaar reden was Van der Poel er in 11 de sterkste. Daarbij dient aangetekend te worden: het ene zand is het andere zand niet. Een duinencross is heel andere (zand)koek dan een strandcross als in Oostende.

Daar zegt Sven Nys het voklgende over: "Het gaat hier niet over: kun je goed door het zand rijden? Wel over: kun je heel lang heel hoog vermogen leveren door te lopen of te fietsen? Dan is er wel een verschil in het voordeel van Van Aert, kijk maar naar Dendermonde."

Van der Poel zelf zei al over het parkoers dat hij na de afdaling van de steile brug hoopt dat hij niet zo de zee inrijdt (ze rijden vlak langs de vloedlijn; hier zie je een verkenning van het parkoers). In het artikel hieronder zegt hij serieuzer hoe hij erover denkt.

Wout van Aert

In België neemt het vertrouwen in een vierde wereldtitel voor Wout van Aert bijna met de seconde toe. In Overijse, de laatste test voor het WK, kreeg Van der Poel dan wel pech, maar daarvoor liet Van Aert zien die dag op z'n minst gewaagd te zijn aan zijn Nederlandse rivaal.

En dan is er dus het parkoers, dat zoals je hierboven al las misschien wel iets meer een kolfje naar de hand is van 'vermogensman' Wout van Aert - maar we moeten nu ook niet doen alsof Van der Poel met lullige vermogens in de rondte rijdt en die niet een behoorlijk poosje vol kan houden. Veel zal ook afhangen van het aantal loopmeters - hoe meer, hoe beter voor Van Aert. Maar dat zullen we pas vlak voor de start goed weten, want dat heeft met het weer en de eb- en vloedlijn te maken.

Van Aert zelf heeft er ondertussen vertrouwen in, zo laat hij aan Sporza weten. "Ik heb naar dit WK toegewerkt en ik voel dat het goed zit de laatste weken. Ik heb er zin in. Mijn veldritseizoen is verlopen zoals ik had gehoopt. Het was vooral heel fijn om opnieuw de aansluiting met Mathieu van der Poel te maken. Dat was lang geleden."

Voorspelling

We zijn Nederlanders, en dus gaan we voor Mathieu!

1. Mathieu van der Poel
2. Wout van Aert
3. Michael Vanthourenhout

Laatste nieuws