Video | Dit waren afgelopen seizoen volgens ons de 5 mooiste crossen met Mathieu en Wout (en je ziet hier de beelden nog 's)

Wat was het genieten van ze in het veld! Bij deze 5 het meest. Ben je het met ons eens of hebben we wat over het hoofd gezien? (En ja, we weten het: er wordt nog volop gecrosst, maar niet meer door De Grote Twee).

mathieu van der poel wout van aert
  • Wout van Aert Wout van Aert
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

1) Namen

Eigenlijk kun je de cross van Namen (wereldbeker) blind op 1 zetten in zo'n lijstje. Het staat elk jaar garant voor een spektakel van heb ik jou daar. Vorig jaar was het extreem nat en koud, waardoor Mathieu van der Poel uiteindelijk rillend van de kou z'n zege stond uit te leggen aan de pers.

Deze editie was er 'ineens' Tom Pidcock die Mathieu van der Poel en Wout van Aert het vuur na aan de schenen legde. Pas na een indrukwekkende slotronde ging Van der Poel er met de zege vandoor op en rond de vesting.

2) Het WK

Nog maar net achter de rug, maar het was echt genieten, dus hij mag niet missen in dit lijstje. Natuurlijk door het enorme belang van de wedstrijd, maar toch ook door de spankracht - al had het spannender kunnen zijn wanneer Van Aert niet lek had gereden.

De beelden van de crossers langs en door de branding, en na het zand over de steile brug (21%, waar Van der Poel doodleuk even uitklikte en weer inklikte) deden de rest. Schitterende televisie en uiteraard een schitterende kampioen!

3) Dendermonde

Mathieu zal het niet graag lezen, want hij was niet zo te spreken over het parkoers in Dendermonde, maar de beelden van de crossers in de winterstorm Bella waren episch. Bij de vrouwen zakte een Spaanse tot haar knieën weg in de modder; bij de mannen bleef Wout van Aert fier overeind en won hij met een straatlengte voorsprong. Zo'n cross hoeft niet elke week, maar warm en droog op de bank was dit toch wel lekker om te zien...

4) Hulst

Om het weer een beetje goed te maken met Mathieu zetten we zijn beste staaltje veldrijden van het seizoen (misschien samen met de tweede helft van het WK) op 4. In eigen land was hij heer en meester, en dat nadat hij de twee dagen ervoor ook al had gereden - en gewonnen.

5) Overijse (vrouwen)

Natuurlijk moet er ook een vrouwenwedstrijd in dit lijstje, want Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado en Denise Betsema hebben er bijna iedere cross een mooie strijd van gemaakt. We kiezen voor de cross van Overijse - ook om dat parkoers te eren, want het heeft alles wat een cross moet hebben. In Overijse was het tot in de laatste ronde spannend, maar ging Alvarado er uiteindelijk met de zege vandoor.

(Het WK was uiteraard nóg wat spannender, maar dat ligt nog zo vers in het geheugen dat we toch even voor een andere wedstrijd hebben gekozen..)

Cyclocross
  • Cor Vos