Ploegen onder de loep (5) | Alpecin-Fenix: meer dan Mathieu? 

In deze serie beschouwen onze redacteuren voor op het nieuwe seizoen aan de hand van de belangrijkste ploegen uit het peloton. In dit vijfde en laatste deel: Alpecin-Fenix
mathieu van der poel

Nu Alpecin-Fenix de Europe Tour heeft gewonnen, mag het voor het eerst deelnemen aan álle grote wedstrijden. Oneerbiedig gezegd is het nu echt een grotemensenploeg. Interessant om in de gaten te houden. Aan de hand van drie subkopjes ga ik nader in op de ploeg van de gebroeders Roodhooft - en Mathieu van der Poel.

Mathieu zelf

We kunnen eromheen draaien, maar Alpecin-Fenix = Mathieu van der Poel. Zonder hem had ik de ploeg zeker niet uitgekozen als één van de 5 ploegen die ik in deze serie zou behandelen.

Dus Mathieu van der Poel... Nou, je hoeft geen ziener te zijn om te zeggen dat MvdP zeker een paar keer met z'n handen in de lucht over de meet komt dit seizoen. In de voorjaarsklassiekers zal hij er weer staan, geen twijfel. Hopelijk is hij al in de Strade Bianche goed in orde, want een duel met Wout van Aert op het Toscaanse gravel lijkt me een onovertroffen schouwspel.

Maar dan, na de voorjaarsklassiekers. Van der Poel in de Tour. Ik verheug me er enorm op en ben ook razendbenieuwd. Gaat hij er top zijn? Rijdt-ie 'm uit of vindt hij het halverwege mooie geweest? - deze vragen in verband met de Olympische Spelen. Het is wat mij betreft de meest interessante vraag, voor nu maar ook voor de komende jaren: hoe gedraagt Mathieu van der Poel zich in een grote ronde? Ik hoop á la Sagan in 2015, bijna elke dag in de aanval en we zien verder wel.

Waarschijnlijk zou hij het graag op die manier aanpakken, maar is dat met de Olympische Spelen in het achterhoofd - of eigenlijk in hetvoorhoofd.. - niet verstandig.

Andere kopmannen

Wat ik eerder schreef is natuurlijk zwaar aangezet. Alpecin-Fenix staat niet gelijk aan Mathieu van der Poel. Zeker dit seizoen niet. De ploeg trok namelijk Jasper Philipsen aan en dat is een sprinter die zich, zeker als hij nog wat is doorgegroeid, kan meten met de wereldtop. Als Van der Poel niet voor een etappezege in de Tour zorgt, dan doet Philipsen het wel. Sowieso zit het team goed in sprinters, want ook Tim Merlier zou zomaar eens voor een verassing kunnen zorgen in een grote ronde, en er rijden nig meer snelle mannen (Roy Jans om er maar eens eentje te noemen).

De hulptroepen

Alpecin-Fenix is geen Deceunick-Quickstep, waar ze voor elke klassieker een nieuw blik opentrekken en ook nog een meer dan behoorlijke Tourploeg op kunnen stellen, maar we mogen toch wel van een DQS Light spreken. Mannen als Jonas Rickaert kunnen Van der Poel prima ondersteunen in de voorjaarsklassiekers. Petr Vakoc won in dienst van Lefevere nog eens de Brabantse Pijl en is dus ook geen pannenkoek. Xandro Meurisse liet in de Tour al zien z'n mannetje te kunnen staan in de bergen. Silvan Dillier is een alleskunner.

De gebroeders Roodhooft bouwen kortom gestaag door aan een ploeg die over een paar jaar echt wel in de World Tour zal rijden. Voorlopig hebben ze nog niet het niveau (geld) om daar met de top mee te draaien, maar ik denk dat de manager van pak 'm beet Cofidis graag van renners zou ruilen.

En hieronder lees je de andere artikelen uit deze serie

  • Mathieu van der Poel

Laatste nieuws