Adam Hansen bouwt revolutionaire fiets die er ook ehh...behoorlijk revolutionair uitziet

Hier kun je zo mee op Mars landen...

adam hansen

Adam Hansen was tijdens zijn lange loopbaan ook al vaak iemand die het allemaal net wat anders deed dan zijn collega's. De Australiër reed de laatste jaren op een plantaardig dieet (hij was veganist) en zonder die dierlijke eiwitten reed hij dan wel doodleuk ieder jaar drie grote rondes.

Hij stopte na de Giro van vorig seizoen met fietsen, maar dat wil niet zeggen dat we niks meer van 'm horen. Hij blijft bijzondere dingen doen. En hij blijft ook fietsen. En zwemmen. En hardlopen. Want de 39-jarige Australiër wil zich toe gaan leggen op Iron Man-triatlons, zo vertelt hij aan Cycling News.

Er zijn wel meer renners die dat na hun loopbaan doen, maar Hansen wil het ook nog eens op een heel speciale fiets gaan doen, die hij helemaal zelf ontwerpt en bouwt. "Als ik 'm alleen maar ontwerp, dan kan ik voor mezelf niet zeggen dat ik écht op een zelfgemaakte fiets rijd, dus ik ga hem ook hier in huis bouwen, met behulp van een 3D-printer."

Uit die 3D-printer komen bijzondere onderdelen rollen, wat uiteindelijk zal resulteren in een bijzondere fiets. Zo heeft Hansens ontwerp in het frame (dat slechts 28 millimeter breed is) ingebouwde derailleurs en een 'zwevend' voorblad, dat meebeweegt als je schakelt naar een kleiner of groter tandwiel achteraan. Een technisch hoogstandje (wat ook kan omdat het niet aan de UCI-richtlijnen hoeft te voldoen voor de Iron Mans..). En het levert ook een futuristisch plaatje op.

Dit zijn foto's van het ontwerp

En hier zie je een filmpje van Hansen die druk aan het knutselen is