7 Overtuigende bewijzen waarom wielrennen niets meer en niets minder is dan een (heerlijke) eeuwigdurende soap

Ja beste wielerliefhebber, je zit stiekem al jaren naar een soap te kijken... Lees maar!

goede tijden slechte tijden

1) We hebben al een fantastische naam: Goede Teide, Slechte Teide

Jazeker, de naam van de soap waarin iedere avond het hele wielerwereldje in een spannend half uurtje langs zou komen, lag voor het oprapen. Men neme een bestaande soap, men neme de vulkaan op Tenerife waar iedere zichzelf respecterende prof minstens twee maanden van het haar te vinden is en je krijgt: Goede Teide, Slechte Teide!

2) Zoals in iedere soap hoort: we krijgen een inkijkje in de relaties van de renners

Zo gaf de vriendin van Mathieu van der Poel ons een interessant inkijkje in hun leven. Roxanne vertelde op de Vlaamse radio dat Mathieu graag meezingt en danst op de tonen van... Justin Bieber. Dat soort verrassende plottwists horen thuis in iedere soap...

3) Er zijn ontelbaar veel familieverbanden in het wielrennen

Mathieu van der Poel spant hier ook weer de kroon (waar is hij niet de beste in?), met een vader prof was, een opa die prof was en een broer die prof ís. Maar buiten de Van der Poels zijn er nog ontelbaar veel andere fietsfamilies (de Dekkers hebben net hun intrek genomen in het wieler-Meerstad, maar je hebt natuurlijk een enorme familie Moser, de Zabels, de Van Poppels en ga zo maar door...)

Mathieu van der Poel met opa Raymond Poulidor

4) Zoals GTST Ludo Sanders heeft, heeft de wielerwereld Patrick Lefevere

Iedere soap heeft een slechterik nodig en in de wielersoap neemt Patrick Lefevere die rol van boeman maar wat graag op zich. Met z'n impulsieve twitterbombardementen zorgt hij altijd voor #ophef. Precies wat een soap nodig heeft... (en als goede nummer 2 hebben we ook nog Johan Bruyneel)

5) O ja, laten we de UCI ook niet vergeten

Waar heb je nog slechteriken voor nodig als de bond zelf met de gekste dingen op de proppen komt? Sokken opmeten, maar ondertussen renners over levensgevaarlijke parkoersen sturen... We hebben het recent nog gezien met de nieuwe regels omtrent super tuck en tijdrithouding (wat je daar verder ook van vindt); never a dull moment met de UCI!

6) Er gebeuren in het wielrennen dingen die je niet kunt verzinnen

Daar is die UCI dus deels voor verantwoordelijk, maar de renners en ploegen kunnen er ook wat van. Soms in positieve zin - wie had bijvoorbeeld ooit kunnen bedenken dan Wout van Aert Bernal eraf zou rijden op een col. Soms ook in wat minder positieve zin - de hele situatie rond Marc Hirschi is daar een goed voorbeeld van; met die verhaallijn zou je alleen al een half seizoen kunnen vullen.

En dan reageren renners ook nog heerlijk op elkaar in de pers zo af en toe. Het relletje tussen Van der Poel en Van Aert na Gent-Wevelgem was bijvoorbeeld heerlijl. Of wat te denken van Matteo Trentin die onlangs zei dat zijn jonge collega's te veel op TikTok zitten, nadat er kritiek was op zijn eigen rol als vertegenwoordiger van de renners in de vakbond CPA, genieten!

7) En natuurlijk omdat de koers zelfs echte soaps uit de programmering drukt...

Dat is natuurlijk het beste bewijs, want als je ervoor kan zorgen dat op Sporza zo ongeveer tijdens de finale van iedere koers het zinnetje 'Buren vervalt' of 'Buren schuift door naar morgen' dan ben je zelf natuurlijk ook gewoon een heerlijke soap! - voor de onwetenden: Buren is de Australische soap Neighbours, die dankzij wielrennen nog altijd in het derde seizoen is blijven hangen in Vlaanderen...