Mathieu van der Poel in de Omloop? Dit is de stand van zaken 

Elk nadeel hep z'n voordeel, zei Cruijff. Geldt dat ook voor Mathieu van der Poel (en voor ons, wielerliefhebbers..) na z'n gedwongen vertrek uit de UAE Tour?

mathieu van der poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel was zonder ambitie gestart in de UAE Tour - en dus won hij de eerste etappe... - en wilde er vooral koersritme opdoen. Daarom was het een flinke streep door de rekening van de Nederlands kampioen toen een staflid van zijn ploeg Alpecin-Fenix positief testte op het coronavirus. Volgens protocol verschenen hij en zijn teamgenoten niet meer aan de start in de ronde door de zandbak.

Maar er is hoop voor Van der Poel - en voor ons als wielerliefhebber. Want de Nederlander was geen close contact van het besmette staflid en dus werden hij en zijn teamgenoten Jasper Philipsen, Louis Vervaeke, Roy Jans en Kristian Sbaragli na een negatieve coronatest door de autoriteiten in de Verenigde Arabische Emiraten vrijgegeven om het land te verlaten.

Een sneltest op het vliegveld later zaten Van der Poel en co gisteravond lokale tijd in het vliegtuig naar Amsterdam en landden ze vandaag op Schiphol.

Daarmee lijkt niets een start van Van der Poel in Omloop Het Nieuwsblad (en Kuurne-Brussel-Kuurne?) in de weg te staan - uiteraard na nieuwe coronatests in Nederland/België, want hij hoeft niet in zelfisolatie. Hij kan aan de eisen van de World Tour om zes dagen voor de start en drie dagen voor de start (die test zou woensdag gedaan moeten worden) een negatieve PCR-test te overleggen.

De Belgische autoriteiten hebben als extra eis voor renners die pas later het land inreizen nog een laatste sneltest op de dag voor de wedstrijd, dus op vrijdag zal Van der Poel nóg een sneltest moeten ondergaan.

Óf Van der Poel ook daadwerkelijk aan de start van het openingsweekeinde verschijnt is overigens nog niet zeker. De UCI moet hem nog vrijgeven en z'n ploeg moet hem ook opstellen - maar daar zal het probleem vermoedelijk niet liggen...

De organisator van de Omloop ziet Van der Poel alvast zeer graag komen - en dat kunnen wij ons wel voorstellen, want ook voor ons wordt het zaterdag leuker op deze manier!

Update woensdagochtend 24 februari: Manager Christophe Roodhooft van Alpecin-Fenix laat in de Belgische krant Het Laatste Nieuws weten dat er nog geen beslissing is genomen over het al dan niet starten van Mathieu van der Poel in de Omloop (en Kuurne-Brussel-Kuurne). "Veel commentaar kan ik niet geven. We zijn op dit moment aan het kijken wat de beste keuze is", laat de Belg weten.

Update donderdagochtend 25 februari: Helaas, geen Mathieu van der Poel in de Omloop. Lees in de link hieronder meer.

Nieuws
  • Cor Vos