Vanmarcke: 'Alaphilippe reed vijf per uur harder dan de rest'

Sep Vanmarcke kijkt met een derde plek tevreden terug om Omloop Het Nieuwsblad. Na afloop schetste hij hoe sterk Julian Alaphilippe was, maar hij gaf ook aan dat de wereldkampioen het niet helemaal goed had aangepakt.
Vanmarcke: 'Alaphilippe reed vijf per uur harder dan de rest'

Voor de Belg van Israel Start-Up Nation verliep de koers aanvankelijk niet perfect. Hij schoof tegen het asfalt, niet voor de eerste keer in zijn carrière. "Dat is nog altijd mijn deel", lachte hij na afloop in de studio van Sporza. "Het was het gevecht richting de Paddestraat. Ik zat goed vooraan, Tom Van Asbroek had me goed gepositioneerd, en plots gaan ze vlak voor me in de remmen. Dan kies ik het verkeerde gat, waardoor ik onderuit gaat. Het is pech, maar misschien ook een eigen inschattingsfout."

"Het was alweer een paar jaar geleden dat ik goed reed in de Omloop en met de nieuwe ploeg wilde ik ook een goede start maken. Dat ik nu in de sprint voor een podium moest rijden had ik niet verwacht. Eigenlijk was ik op het einde aan 't werken voor Tom Van Asbroek, die helaas achter een valpartij zat. Ik dacht: als ik tiende word, zal de ploeg ook blij zijn. Maar ik schoof steeds verder op naar voren en uiteindelijk kwam ik in het wiel van Ballerini terecht. Toen probeerde ik zo goed mogelijk te volgen. Dat lukte niet, maar het was wel goed genoeg voor een derde plek. Ik wilde vroeg genoeg aangaan om hem uit z'n kot te lokken en zo lang mogelijk in zijn slipstream te blijven. Mijn doel is goed geslaagd. Ik wist dat ik hem nooit zou kloppen. Ik ben blij met m'n derde plaats", aldus een tevreden Vanmarcke.

Julian Alaphilippe

Toen Julian Alaphilippe aanging op de Berendries had niemand een antwoord. "Ik wist op voorhand eigenlijk al wel dat hij daar zou gaan en dat niemand een antwoord zou hebben", legt Vanmarcke uit. "Elke keer wanneer hij de kop nam reed hij vijf per uur harder dan de rest en was het krabben om in het wiel te blijven. Eigenlijk heeft hij door zijn overschot en zijn enthousiasme zichzelf genekt. Door daar al te gaan, want wanneer hij gewoon meedraaide tot aan de Muur en daar weg zou rijden, ziet niemand hem terug. Nu reed hij te lang tegen de wind in. Bij ons werd er, dankzij de aanwezigheid van twee man van Quickstep, ook niet echt gereden terwijl er in de groep achter ons wel achtervolgd werd. Zelf kon hij het ook niet bolwerken. Het is fijn voor ze dat ze winnen, maar Alaphilippe heeft zichzelf de das omgedaan."

  • Julian Alaphilippe
  • Sep Vanmarcke

Laatste nieuws