Michel Wuyts: 'Dumoulin is te edel voor dit vak'

Eind januari maakte Tom Dumoulin bekend dat hij voorlopig met onbetaald verlof gaat. Of hij terugkeert als wielrenner weet de Maastrichtenaar nog niet. In de Wieler Revue Seizoengids vertelt Sporza-commentator Michel Wuyts dat hij niet verwacht dat Dumoulin nog terugkeert.

Michel Wuyts: 'Dumoulin is te edel voor dit vak'
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

“Het was wel de eerste gedachte die ik had toen Jumbo-Visma met dit nieuws naar buiten kwam. Mijn oordeel is dat Dumoulin te edel is voor dit vak", stelt Wuyts. "Te gevoelig, teveel mens en niet bereid om zich te blijven manifesteren in een keiharde wereld. Ook is hij niet bereid om menselijke gevoelens te blijven camoufleren om het hoogste doel na te streven. Hij heeft het moeilijk gehad met het moeten verzwijgen van zijn zitvlakblessure in de Tour en het feit dat hij het niet eens was met de hanteerde tactiek in de Tour."

"Hij zit schoon op de fiets, maar zo schoon is hij ook als mens. Je moet snoeihard zijn om overeind te blijven in die harde wielersport. Tom is door zijn prestaties al heel snel een hoge boom geworden en die vangen nu eenmaal veel wind. De hele natie stond achter hem en zag in hem de opvolger van Joop Zoetemelk. Dat dat nu niet gaat gebeuren moeten de Nederlanders begrijpen en hem zijn recht op een eigen levenskeuze niet ontzeggen."

'Mensen, geen machines'

"We gaan als media soms iets te gemakkelijk voorbij aan het feit dat renners mensen zijn en geen machines", vervolgt onze zuiderbuur. "Ook ik som een hele waslijst koersen op als aan mij gevraagd wordt wat Wout van Aert in de toekomst allemaal kan of moet gaan winnen. Dat kun je een renner eigenlijk niet aandoen, denk ik dan. Maar zonde blijft het dat een renner die zo mooi op zijn fiets zit en zoveel potentieel heeft er nu voorlopig mee stopt."

Nieuws
  • Cor Vos