Boom: 'Mathieu en Wout reden rondjes om me heen'

Lars Boom is tegenwoordig ploegleider en volgt de koers nog altijd. Hij zit echter niet voor elke etappe voor de buis: "Thuis hoef ik niet iedere dag aan de koers te denken." Toch zijn er twee renners voor wie hij de tv wel aanzet, vertelt hij in de Wieler Revue Seizoengids.

Boom: 'Mathieu en Wout reden rondjes om me heen'
  • Wout van Aert Wout van Aert
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Dat zijn Mathieu van der Poel en Wout van Aert. "Het is prachtig om te zien wat ze op de weg doen. Toen ik tot de toppers behoorde in de cross, waren ze nog erg jong. We wisten toen echt niet dat er twee toptalenten aan zaten te komen, hoor. Een aantal jaar geleden toen Mathieu net doorbrak bij de profs, reed ik een cross en kwam hij naar me toe. Hij zei het leuk te vinden dat ik mijn comeback maakte. Die jongens zijn met de cross opgegroeid en hebben mij zien duelleren met Sven Nys, Bart Wellens en Niels Albert. Dat was mooi om te horen, maar Mathieu en Wout reden toen al twee keer om me heen."

Het is een van de weinige dingen waarvan Boom spijt heeft: hij had ieder jaar zijn crossjes moeten blijven rijden. Als Van der Poel en Van Aert tenslotte iets hebben aangetoond, dan is het wel dat crossen geen belemmering vormt voor je loopbaan op de weg.

“Als je veldrijden later weer oppakt, dan is het moeilijk. Je rijdt tegen jongens die het ieder weekend doen. Die omslag van de weg naar het veld viel me zwaar tegen. Mijn lichaam was zo gewend geraakt aan de weg dat het in het veld niet meer lukte om vooraan te rijden. Dat zal voor Mathieu en Wout ook lastiger worden. Zeker aan Wout zie je dat zijn lichaam meer wegrenner is geworden. Hij heeft meer spiermassa. Dat gaat zich ieder jaar opstapelen en iedere winter zal het waarschijnlijk minder makkelijk worden om die omslag te maken.”