Tankink over vergelijking strafmaat Bouhanni en Groenewegen: 'Als je consequent wil zijn, wel'

Gisteren ging het in Vive le Vélo - Leve de Ronde over de actie van Nacer Bouhanni in de eindsprint van de GP Cholet-Pays de Loire. De Fransman reed met een brutaal manoeuvre Jake Stewart de hekken in. Als bij een wonder kwam Stewart niet ten val, maar het debat over veiligheid en strafmaat laait weer op.

Tankink over vergelijking strafmaat Bouhanni en Groenewegen: 'Als je consequent wil zijn, wel'

De UCI heeft al aangegeven een 'gepaste straf voor zo'n zwaar vergrijp' te willen voor Bouhanni, die al een bedenkelijke reputatie heeft in het peloton. Aan tafel bij Karl Vannieuwkerke mocht Bram Tankink zijn visie op het voorval en een mogelijke strafmaat geven.

“Dit is precies hetzelfde verhaal als bij Dylan Groenewegen”, stelt Tankink. “Hij gaat naar de kant en ziet hem komen en om het moment dat hij hem aanraakt, raakt hij uit evenwicht. Op dat moment word je verstoord uit je eigen balans.”

“In principe is dit hetzelfde als wat Dylan deed, maar heeft hij het geluk dat hier geen Poolse hekken staan. In principe zou je nu dus dezelfde sanctie moeten hanteren als bij Groenewegen”, vindt de oud-renner.

“Als je dan consequent wil zijn, moet je dit soort acties echt bestraffen. Ik vind overigens de sanctie voor Dylan Groenewegen te lang. Maar je moet er wel een lijn in trekken. Dit is dezelfde actie als Dylan Groenewegen deed, dus dan moet je consequent zijn.”

“Vallen of niet maakt dan niet uit. Het gevolg van deze actie kan hij niet beoordelen. Dat kon Dylan ook niet beoordelen. Die hekken vellen uiteindelijk het eindoordeel van wat er in dit geval met Jake Stewart gebeurde. “

“Ik vind de schorsing van Dylan Groenewegen wel te lang”, gaat Tankink nog in op de schorsing voor de renner van Jumbo-Visma. “De gevolgen voor Fabio Jakobsen zijn verschrikkelijk, laten we dat wel voorop stellen. Maar 6 of 9 maanden… Ik denk dat Dylan ook heel, heel hard gestraft is. Op voorhand al en ik hoop dat ook hij weer terugkomt.”