Onderzoek wijst uit: drinken van 5 bier (en minder) heeft geen invloed op fietsprestaties

Dit onderzoek klinkt velen van ons als muziek in de oren!
peter sagan kwaremont

Goed nieuws! Je kunt rustig een paar biertjes drinken de avond voor je gaat fietsen. Tot die verrassende conclusie kwamen wetenschappers van de Universiteit van Gent na uitgebreid onderzoek, waarvan ze gisteren de resultaten publiceerden.

In het onderzoek vergeleken ze de fietsprestaties van Vlaamse wielrenners die de avond voor het wielrennen tot wel 5 pinten dronken, met Vlaamse wielrenners die zich de avond voor hun fietstocht koest hielden. De verschillen tussen beide groepen bleken na uitgebreide analyse nihil.

Tobias Antigoon, als mendaxisch empiroloog nauw betrokken bij het onderzoek, heeft een verklaring. "Tuurlijk, de alcohol in het bier heeft nadelige gevolgen voor wielrenners, maar bier bestaat uit veel meer ingrediënten. Zo heeft hop een goede werking op het aerobische systeem, erg belangrijk voor wielrenners. De enzymen in bier werken dan weer erg goed als carbohydrant, waar je als coureur ook niet zonder kunt."

De onderzoekers zagen wel dat als de deelnemers aan het onderzoek méér dan vijf bier dronken het bij velen snel bergafwaarts ging met de prestaties. "Maar het was ook interessant dat er een groep was die juist nóg beter ging presteren. Hoe meer bier erin ging, hoe harder ze de dag erna reden. Een eerste hypothese is dat die mensen het ineptias-gen hebben, waarmee ze de alcohol omzetten in stercore, een stofje dat ook in ketonen zit."

Toch raadt Antigoon het profs niet aan zich de avond voor de Ronde van Vlaanderen te gaan bezatten. "Nee, zeker niet. Dit artikel is de grootste bullshit mogelijk. Kijk maar naar de dag waarop we het onderzoek gepresenteerd zouden hebben: gisteren..."

Voor wie nog niet overtuigd is, heeft Antigoon nog meer te melden. "Of klik eens op de link in de eerste alinea. Google Translate termen als stercore, mendax en ineptias maar eens van het Latijn naar het Nederlands. En dan mijn naam nog. Ik heet Tobias Antigoon, een samenvoeging van een hondje en een spook dat in Suske & Wiske voorkomen. Ik besta helemaal niet. Helaas."

Laatste nieuws