Broekenfactcheck: in welke kleur broek rijdt Mathieu beter, wit of zwart? 

Mathieu, lees je even mee als je zondag voor de kledingkast staat om je koersbroek uit te zoeken. Onze redacteur onderzocht in welke kleur je beter rijdt...

mathieu van der poel broek
  • Afbeelding van Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Vooropgesteld: ik vind uiteraard dat Mathieu van der Poel eigenlijk altijd in een zwarte wielerbroek moet rijden. Maar Mathieu is - gelukkig maar - een eigenwijze dondersteen en kiest tegen alle wielerconventies in soms voor een witte broek. Maar is dat ook de beste kleur als je op de prestaties let? Hieronder lees je mijn bevindingen met een conclusie...

Witte broek

Helaas kan ik er niet omheen: Mathieu van der Poel boekte twee van z'n grootste successen als wielrennen in een witte koersbroek. Zowel de Ronde van Vlaanderen van vorig jaar als de Amstel Gold Race reed hij in een hagelwitte broek. Je zou zeggen dat daarmee het pleit al wel beslecht is voor #teamwit.

Maar zo makkelijk gaat dat niet. Als goede onderzoeksjournalist graaf je verder waar anderen stoppen.

Dat deed ik en ik kwam iets op het spoor. Het lijkt er namelijk een beetje op dat de witte broek een alles-of-niets-broek is. Ga maar na: afgelopen woensdag had Mathieu een offday en reed hij in een witte broek. Ook Milaan-Sanremo reed Van der Poel in een witte broek en ook daar reed hij niet heel indrukwekkend.

Die twee koersen waren dit seizoen de enige twee die hij in witte broek reed.

Mathieu van der Poel wint de Amstel Gold Race in een witte broek.

Zwarte broek

Uit het stukje over de witte broek kun je afleiden dat Van der Poel in 2021 alle door hem gewonnen koersen won in zwarte broek. Twee etappes in de Tirreno (waaronder die ene speciale..), de waaieretappe in de UAE Tour en natuurlijk de Strade. Waar 2019 en 2020 de wittebroekjaren waren, daar is 2021 ontegenzeggelijk het jaar van de zwarte broek.

Nu hoor ik wittebroekenfans al denken: ja, logisch, hij reed er ook veel vaker in. Dat klopt. Maar ook

Van der Poel zit op z'n zwarte broek na het winnen van de Strade Bianche.

Conclusie

Conclusies witte broek:
- Won vorig jaar de Ronde van Vlaanderen in een witte broek.
- Rijdt minder in de zwarte broek, maar heeft er wel meer grote koersen in gewonnen (Amstel, RVV) - verhoudingsgewijs wint hij dus veel vaker grote wedstrijden in de witte broek in z'n wegloopbaan tot dusver.
- Rijdt wisselvalliger in z'n witte broek (zie bijvoorbeeld Dwars Door Vlaanderen).

Conclusies zwarte broek:
- Won in 2021 al z'n koersen in een zwarte broek.
- Mooiste twee wielermomenten van 2021 (raketlancering Strade, solo Tirreno) waren in zwarte broek.
- Rijdt minder wisselvallig in zwarte broek.

Eindconclusie: Mathieu moet zondag een zwarte broek dragen.