Groenewegen over valpartij Polen: 'Die knal hoor ik nog steeds'

Over een kleine twee weken loopt z'n schorsing af en mag Dylan Groenewegen weer koersen. Hij gaat debuteren in de Giro d'Italia: "Fysiek ben ik er klaar voor"

Groenewegen over valpartij Polen: 'Die knal hoor ik nog steeds'
  • Afbeelding van Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen

Na maanden zonder rugnummer staat Groenewegen straks op 8 mei voor het eerst sinds die vreselijk val in Polen weer aan de start van een wedstrijd. Hij kijkt er naar uit, maar vindt het ook spannend. "Hoe ik ga reageren op het peloton en hoe het peloton op mij zal reageren? Dat is afwachten", vertelt hij tegen de NOS.

Ɯberhaupt aan wedstrijden denken, het heeft lang geduurd voordat hij dat weer kon. Het kostte hem moeite om zichzelf te vergeven wat er is gebeurd: "Het is duidelijk dat ik van mijn lijn afga. En die knal hoorde ik steeds."

Hij vertelt dat het allemaal in een flits gebeurde, bij hoge snelheid. "Soms kun je nog iets rechtzetten in een sprint, maar met een gang van 85 per uur is dat niet mogelijk. Dat is echt heel hard."

'Fabio en ik hebben ons hart gelucht'

Hij vertelt ook dat hij en Fabio Jakobsen elkaar fysiek ontmoet hebben, in Amsterdam. "We hebben ons hart gelucht", vertelt de 27-jarige sprinter. "Het was een fijn gesprek. Wat er gezegd is, houd ik liever tussen Fabio en mij. Maar het is heel fijn dat dat gesprek er is geweest. Nu kijken we als sportmannen weer beiden vooruit."

Groenewegen heeft roerige maanden achter de rug. Hij werd vader van een zoontje, die te vroeg was geboren, verloor zijn opa en kreeg de nodige bedreigingen (ook aan het adres van zijn zoontje), waarvan hij ook aangifte heeft gedaan. Daar wil hij verder niets over vertellen. "Ik wil niet dat hij die zaken later allemaal nog terugleest."

Nadat hij de racefiets ruim twee maanden onaangeroerd liet, pakte Groenewegen de training weer op. Hij zegt klaar te zijn voor de Giro en sluit niet uit zich weer in de sprints te mengen. Bang voor negatieve reacties vanuit het peloton is hij niet. Erger gaat het niet worden, stelt hij.

"Meteen na het incident stond ook mijn leven heel erg op z'n kop. Maar ik kreeg ook heel veel berichten van collega's, dat deed wel goed. Ook vandaag weer. Van klimmers tot collega-sprinters."

Nieuws
  • Cor Vos