Giro | Alles wat je moet weten over etappe 3: Biella-Canale

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

giro

Parkoers, historie en kanshebbers

Vanuit de startplaats Biella begon Pantani in 1999 zijn vermaarde klim naar Oropa waarin hij na pech het hele peloton passeerde en de rit won. Nederland zal liever herinnerd worden aan de Giro van 2017, toen Tom Dumoulin op dezelfde klim de etappe won. Het was de Giro die hij als enige Nederlander ooit op zijn naam schreef.

Na de doorkomst door Asti op kilometer 86 krijgen de aanvallers een aantal springplanken om hun geluk te beproeven. Op kilometer 122 ligt de 522 meter hoge Bric delle Forche, op km 144 de 18 meter hogere Castino direct gevolgd door de 625 meter hoge Manera.

Dan komt de Giro karavaan door Alba, de geboorteplaats van Diego Rosa, waar de beroemde Nutella-fabrieken staan. Na Alba volgen nog twee korte hellingen, waarvan de eerste de Guarene klim is. Er zijn op beide heuveltjes geen bergpunten te verdienen, maar misschien inspireren ze aanvallers?

De kans is groter dat het toch sprinten wordt. Maar misschien is dit wel meer op het lijf geschreven van sprinters die wat beter bergop rijden. Peter Sagan dus. Maar ook Caleb Ewan liet in Milaan-Sanremo zien over goede klimmersbenen te beschikken. Voor Jumbo-Visma lijkt dit een dag om de kaart Dekker te trekken.

Het profiel

De helling op 15 kilometer van de meet

Het tijdschema

Het snelste schema brengt de renners precies om 17.00 uur bij de streep. Als het 4 kilometer per uur rustiger gaat, zijn ze om 17.31 uur binnen.