Giro 2025 | Alle geruchten (van Albanië tot Vaticaanstad) over het parkoers van de volgende Ronde van Italië

De Giro d'Italia 2025 gaat van start in Albanië en finisht in Rome. We zetten alle geruchten over het parkoers op een rij.

Roglic en Froome winnen Giro

Het duurt nog vier weken voordat het etappeschema van de Giro d'Italia 2025 gepubliceerd wordt. De stroom aan geruchten is echter al geruime tijd op gang, net als bij het parkoers van de Tour de France. We verzemelden de belangrijkste geruchten.

Start in Albanië

De Giro begint volgend jaar mogelijk op een vrijdag. Dat komt omdat de Ronde van Italië zo goed als zeker in Albanië van start gaat. Het zou de eerste buitelandse start sinds 2022 betekenen. Destijds was het Hongaarse Budapest gastheer was van Il Grande Partenza.

De start in Albanië bestaat uit drie etappes. Op vrijdag 9 mei wordt de koers vermoedelijk afgetrapt met een tijdrit in hoofdstad Tirana. Vervolgens staan er twee vlakke etappes op het programma in het Europese land.

Via een reisdag zal de koers op dinsdag 13 mei weer op Italiaanse bodem verdergaan. Vermoedelijk gebeurt dat in de regio Puglia, of anders gezegd: in de hak van de laars. Dat ligt namelijk aan de overkant van de Adriatische Zee, vanuit Albanees oogpunt bekeken.

Over het vervolg van de eerste week is nog maar weinig bekend. Wel lijkt Napels zich opnieuw op te mogen maken voor een etappefinish. Ook trekt men de Appennijnen in, met in ieder geval een finish in Tagliacozzo of L'Aquila.

Lange tijdrit, etappefinish in Slovenië

De tweede week van de Giro d'Italia 2025 start met een tijdrit tussen Luca en Pisa. De afstand tussen beide Toscaanse steden bedraagt minimaal 20 kilometer, dus mogelijk wordt dit een vrij lange tijdrit.

Verderop in week twee trekt het peloton richting het Noord-Oosten. In het voorlaatste weekend staat namelijk een finish in Slovenië op het programma. Het zou gaan om de veertiende etappe. Er wordt gesproken over een heuvelachtige rit met finish in Novo Gorica, dat op de grens ligt. De Giro probeert hiermee Primoz Roglic of Tadej Pogacar opnieuw aan de start te krijgen.

Hooggebergte, Vaticaanstad

Daags na de Sloveense finish - op de voorlaatste zondag - staat een zware bergetappe naar Cortina d'Ampezzo op het programma. Zoals het ernaar uitziet is dat de eerste etappe in het hooggebergte, maar dat wordt er wel direct een met meerdere hoge cols.

Na een welverdiende rustdag staat vervolgens een loodzware slotweek op het programma. Allereerst ligt er een finish in Bormio, waar men mogelijk na de afdaling van de Stelvio finisht in het skidorp Bormio 2000.

Aan het einde van de slotweek ligt er ook een zware aankomst bergop in de provincie Valle d'Aosta. Vervolgens staat er op de laatste zaterdag een etappe met finish in Sestrières op het programma. Dat duidt erop dat de mytische Colle delle Finestre dus niet in Giro, maar in de Tour bedwongen gaat worden.

De Giro wordt in 2025 afgesloten met een buitenlandse etappestart. De slotrit in Rome gaat namelijk van start in Vaticaanstad. In eerste instantie werd er gesproken over een tijdrit, maar het lijkt erop dat het toch gaat om een vlakke rit met meerdere omlopen in de hoofdstad van Italië.

De Giro vindt plaats van vrijdag 9 mei 2025 tot en met zondag 1 juni 2025. Het parkoers wordt officieel bekendgemaakt op dinsdag 12 november.