Deze 7 ritten moet je sowieso voor de buis zitten de komende Giro

Op deze dagen moet je echt even eerder vrij nemen of, als het in het weekend is, geen IKEA-uitjes plannen... We zetten het hieronder voor je op een rijtje wat wij de mooiste 7 ritten van deze Giro vinden.

zoncolan

1) Donderdag 13 mei: eerste échte aankomst bergop

Op dinsdag wordt er ook al geklommen, maar na die slotklim is er nog een plateau van drie kilometer. Bovendien is de klim op dinsdag ook niet zo zwaar dat er al echt grote verschillen ontstaan (wij voorspellen Almeida als winnaar van een sprintje in een groep van een man of 25).

Donderdag is dat anders. Dan wacht geen helse etappe ofzo, maar een eerste aankomst bergop in een grote ronde is toch altijd speciaal. Wie is sterk, wie valt door de mand? We gaan het deze donderdag zien op de 15,5 kilometer lange slotklim vanuit Ascoli Piceno naar San Giacomo...

2) Woensdag 19 mei: 35 kilometer onverhard klimmen

Op papier de allermooiste etappe van de Giro. En omdat-ie zo mooi is, schreven we er een apart artikel over. Spoiler: deze Strade Bianche-achtige etappe wordt episch!

3) Zaterdag 22 mei: ZONCOLAN

Even de feestvreugde temperen: de rest van de etappe stelt niet heel veel voor en ze beklimmen deze mythische Giro-berg niet van de zwaarste kant.

MAARRRRRR: het is 'lastig genoeg' om maar eens een understatement te gebruiken. En waar bij de zwaarste variant het zwaartepunt vooral in het middendeel ligt en hij afvlakt naar het einde toe is dat als je de Zoncolan vanuit Sutrio beklimt totaal anders.

Tot drie kilometer van de streep is het een vrij 'normale' klim, maar dan begint de ellende. De laatste 500 meter stijgt het zelfs gemiddeld 18,8 procent, met als steilste stuk een passage van 27 procent. Au!

4) Maandag 24 mei: Doldwaze Dolomieten

Wie zelf weleens aan de Maratona di Dolomiti heeft meegedaan zal enkele namen van de cols van vandaag herkennen. Met de Fedaia, Pordoi en Giau is dit werkelijk waar een schitterende rit door de al even schitterende Dolomieten. De Giau is van au, weten de Dolomietenmarathoners, maar de Fedaia zit niet in die toch en dat is ook echt een kreng met de laatste 6 kilometers steeds stijgingspercentages van 11 of meer.

5) Vrijdag 28 mei: Begin van het beslissende drieluik

In de traditioneel loodzware slotweek van de Giro is er dus maandag de Dolomietenrit, staan er woensdag ook nog wat Dolomieten op het programma, maar zijn we vandaag weer bijna terug waar de ronde begon. Op 140 kilometer van Turijn eindigt de rit van vandaag op de Alpe di Mera, een klim van net geen 10 kilometer aan 9 procent gemiddeld. Daarvoor hebben de renners als twee cols voor de kiezen gekregen, maar de slotklim is duidelijk het zwaartepunt van deze rit.

6) Zaterdag 29 mei: klimmen, dalen, klimmen, dalen, klimmen

Naar goed gebruik is de voorlaatste rit van de Giro nog eens éxtra loodzwaar. Dat geldt ook nu weer, en zelfs ín die rit zit het venijn in de staart. De eerste 75 kilometer is het (Italiaans) vlak; de volgende 90 is het alleen maar dalen en klimmen, met twee reuzen boven de 2000 meter en een minder hoog gelegen, maar toch ook nog vrij nare klim. Een etappe die zich prima leent voor een alles-of-niets-aanval...

7) Zondag 30 mei: de slottijdrit in Milaan

In de Giro geen rondjesgedraai en champagnetaferelen zoals we die kennen uit de Tour, maar gewoon het slijm uit de mond en gaan (zoals het hoort, voegen we hier even toe..) Met de ontknoping van vorig jaar en die uit de Tour van 2020 nog in het geheugen gegrift, moet je deze dag op voorhand blokkeren.

Blijkt Egan Bernal nou twee minuten voor te staan bij het ingaan van de slotdag dan kun je altijd nog besluiten zelf een rondje op de racefiets te gaan rijden - tegen die tijd zal het toch wel eens een keer echt lente zijn in Nederland?