Prachtig! Afrikaanse renners rijden in Ronde van Rwanda op oude fietsen Lotto-Soudal (met naamplaatjes er nog op)

Hoe dat precies zit, lees je hieronder.

fiets dewulf

Je kent de beelden van oude Nederlandse bussen met de laatste Nederlandse bestemming er nog op die in Cuba rondrijden waarschijnlijk wel (zoniet, onder dit artikel een voorbeeld)? Zoiets is in de Ronde van Rwanda ook aan de hand met racefietsen.

De Belgische renner Alfdan De Decker van Tartoletto-Isorex is op dit moment samen met renners als Alexis Vuillermoz en Pierre Rolland actief in de Ronde van Rwanda en had eenzelfde soort ervaring als mensen die op Cuba zo'n bus tegenkomen.

Niet iedereen rijdt er namelijk rond op een state-of-the-art carbonfiets als waar De Decker zelf, Vuillermoz of Rolland de beschikking over hebben. Zo zag De Decker opeens wat ouder ogende fietsen met de naamplaatjes van Jens Keukeleire en Stan Dewulf erop staan. Bij die fietsen stonde mensen die allesbehalve Keukeleire en Dewulf waren.

Hoe zit dat? Nou, die persoon die niet leek op Keukeleire of Dewuld was de Rwandees Jean Baptiste Nsabimana van de Skol-ploeg (fraai cultshirt trouwens!). Hij heeft die fiets omdat de Belgische wielerbond in 2016 een samenwerkingsverband sloot met de Rwandese bond en zo de oude fietsen van Lotto-Soudal, de ploeg waar Dewulf en Keukeleire toen voor reden, in het Afrikaanse land terechtkwamen.

We zitten altijd wel op sportbobo's te zeuren en zaniken, maar dit is een mooi voorbeeld van hoe je de sport wél verder helpt. Chapeau voor de Belgische bond dus! Overigens is het niet eenzijdig 'omntwikkelingshulp', want in het samenwerkingsverband is ook afgesproken dat jonge Belgische talenten op hoogtestage naar Rwanda kunnen.

De Decker met Nsabimana

De bovenbuis met het naamplaatje van Dewulf

Nederlandse bus op Cuba

Pelotonpraat
  • Alfdan De Decker