Evenepoel voor Giro: '10 maanden zonder koers, zat bijna tegen depressie aan' 

Remco Evenepoel gaf aan de vooravond van de Giro een laatste persconferentie en was daarin open en eerlijk over de voorbije 10 maanden én over zijn eerste grote ronde.

remco evenepoel
  • Remco Evenepoel Remco Evenepoel

De verwachtingen in België rond wonderkind Remco Evenepoel zijn altijd hooggespannen, ook als hij nog zonder andere koersen in de benen na een revalidatie van z'n kleine tien maanden aan de start staat van z'n eerste Giro. Het 21-jarige supertalent probeert op de persconferentie de verwachtingen nog maar eens wat te temperen dus.

"Ik weet dat we een risico nemen door zonder koersritme aan de start te komen. Ik heb bijna een jaar niet gekoerst. Je kunt je niet 100 procent voorbereiden. We wilden ons ook niet opjagen, wilden onszelf geen druk opleggen om eerder klaar te zijn."

Bovendien is er een ander belangrijk doel - en dat zijn niet de Olympische Spelen, naar eigen zeggen het sportieve hoofddoel van Evenepoel dit seizoen. "De afgelopen maanden zonder koersen hebben me wel wat triest gemaakt. Je zit eigenlijk bijna tegen een depressie aan. Ik wil vooral weer genieten op de fiets."

De voorbereiding van Evenepoel verliep dus niet via een koers, maar via twee lange hoogtestages. Daar heeft de jonge Belg goede ervaringen mee. "Normaal gesproken ben ik altijd direct goed na een hoogtestage. Twee jaar geleden won ik na een hoogtestage het EK tijdrijden en San Sebastian."

Evenepoel zegt niet te beroerd te zijn om te werken voor Joao Almeida als de situatie erom vraag. Over wie de kopman is, houden beide zich op de vlakte. "Ik zal João (Almeida) zeggen en hij zal dan mijn naam zeggen. We zullen de roze trui in tweeën delen, haha."

Voor de openingstijdrit van zaterdag schuift Evenepoel ook een ploeggenoot naar voren. "Remi Cavagna is voor mij de te kloppen man en Filippo Ganna staat natuurlijk ook aan de start. Ik heb zelf veel getraind op de tijdritfiets en zal er natuurlijk vol voor gaan, dan zien we het wel."

Na die openingstrijdrit is er gedurende de Giro nog een onzekerheid voor Evenepoel. "Ik heb nog nooit boven de 2000 meter gekoerst. Wel getraind uiteraard, maar een koers is toch weer wat anders. De mensen zullen op tv wel zien hoe ik het doe in de bergrit. Ik zal zelf ook moeten zien hoe mijn lichaam reageert."