Jos van Emden: 'Is er ook een bejaardentrui in de Giro?' 

De Schiedammer leverde een keurige openingstrijdrit af, maar er viel iets op aan de mannen die voor hem stonden in de uitslag...

jos van emden
  • Afbeelding van Jos van Emden Jos van Emden

Met een zesde plek leverde de 36-jarige Jos van Emden een zeer verdienstelijke openingstijdrit van de Giro af. Met 56,7 kilometer per uur gemiddeld raasde hij door de straten van Turijn en dat deden alleen Filippo Ganna, ploeggenoten Edoardo Affini en Tobias Foss, Joao Almeida en Rémi Cavagna beter.

De Belgische sportjournalist Jonas Creteur viel wat op aan de uitslag: de mannen voor Van Emden zijn allemaal jonkies (voor zover dat nog opvallend is in het hedendaagse wielrennen. Ganna (24), Affini (24), Foss (22) Almeida (23) en Cavagna (24) zijn allen 25 jaar of jonger. Daarna op een zesde plaats dus veteraan Van Emden.

De Nederlands kampioen tijdrijden zag de tweet van Creteur ook langskomen en vroeg zich grappend af of er niet een bejaardentrui is in de Giro (ideetje voor de organisatie: de Advocaat-trui, wit met gele bolletjes..).

Overigens werd het er op de positie na Van Emden niet ouder op in de uitslag: op de zevende plek in de daguitslag staat ene Remco Evenepoel (21). Mathias Brändle (31) is de enige andere dertiger in de top 10.