Overzicht | Koers op tv: op tijd erbij voor de Dauphiné en de terugkeer van Tom

Hieronder lees je waar en hoe laat je je deze week wielrennen op tv ziet (en wie en wat je dan ziet).

tom dumoulin

Hij begon natuurlijk gisteren al, maar toen zaten we nog op de roze Giro-wolk. Maar van een zwart Giro-gat is dus allerminst sprake, want deze week kunnen we tot en met zondag naar het Criterium du Dauphiné kijken. En dan begint zondag de Ronde van Zwitserland ook nog met een korte tijdrit - en met Tom Dumoulin!

Hieronder vind je eerst alle info over de etappes in de Dauphiné - opgelet, de etappes finishen doordeweeks al redelijk op tijd en in het weekend nóg eerder! - en daaronder dus nog de amuse in de Ronde van Zwitserland.

Favorieten Dauphiné

Klassement: Geraint Thomas is na z'n sterke Ronde van Romandië bij gebrek aan het Sloveense duo Pog en Rog dé topfavoriet. Hij moet met steun van Tao Geoghegan Hart en Richie Porte af te zien rekenen met mannen als Miguel Angel Lopez, Nairo Quintana, Alejandro Valverde, David Gaudu en namens Nederland Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk - Jumbo-Visma heeft ook Sepp Kuss en Jonas Vingegaard naar Frankrijk gestuurd.

Sprinters: op papier gaat er hooguit twee keer gesprint worden (dinsdag en donderdag) en dat is te merken aan het sprintersdeelnemersveld: Fabio Jakobsen en Alexander Kristoff zijn de enige échte topsprinters aan het vertrek. Daarnaast staan er wel snelle mannen als Sonny Colbrelli, Jasper Stuyven, Mads Pedersen en Alex Aranburu aan het vertrek.

Dauphiné, maandag, etappe 2

Een paar pittige klimmen waarvan de top van de laatste op drie kilometer van de meet ligt. Vlak daarvoor hebben de renners al een klim van tweede catogerie beklommen. Ideaal voor iemand als Alejandro Valverde of Dylan Teuns?

TV: De finish is tussen 15.45 en 16.15, je kijkt de koers op Sporza en Eurosport 2.

Dauphiné, dinsdag, etappe 3

In het begin nog wat klimwerk, maar op papier is dit de enige echte sprintersrit - al loopt de aankomst dan wel weer vals plat omhoog.

TV: De finish is tussen 15.45 en 16.15, je kijkt de koers op Sporza en Eurosport 2.

Woensdag, Dauphiné, etappe 4

Vandaag staat er een tijdrit van 16,4 kilometer op het programma. De rit tegen de klok is niet helemaa vlak; halverwege zit een klimmetje en aan het einde gaat het ook nog even omhoog. Naast de klassementsrenners is het interessant om mannen als Mikkel Bjerg, Will Barta en - vanuit Nederlands perspectief - Dylan van Baarle in de gaten te houden.

TV: De laatste renner finish zo rond 16.00, je kijkt de koers op Eurosport 2 en Sporza.

Dauphiné, Donderdag, etappe 5

Deze rit is er wellicht eentje voor de punchers, want op iets meer dan 10 kilometer voor de streep ligt er een steile, maar korte klim in het parkoers.

TV: De finish is tussen 15.45 en 16.15, je kijkt de koers op Sporza en Eurosport 2.

Dauphiné, vrijdag, etappe 6

Vier klimmetjes in de laatste 50 kilometer, maar het echte werk bewaren we nog even voor morgen. De finish is wel heuvelop, maar niet na een al te steile en lange klim.

TV: De finish is tussen 15.45 en 16.15, je kijkt de koers op Sporza en Eurosport 2.

Dauphiné, zaterdag, etappe 7

Vandaag met recht de Koninginnerit naar La Plagne, de aankomst die we natuurlijk kennen als de plek waar Michael Boogerd een prachtige zege boekte.

TV: Let op! De finish is tussen 14.30 en 15.15, je kijkt de koers op Sporza en Eurosport (vanwege motorsport en tennis waarschijnlijk alleen op de Player)

Dauphiné, zondag, etappe 8

Na gisteren is het op de laatste dag van de Dauphiné andermaal aan de klassementsmannen met cols die we ook kennen uit de Tour. De aankomst is niet gecategoriseerd, maar gaat ook bergop.

TV: Let op! De finish is tussen 14.30 en 15.15, je kijkt de koers op Sporza en Eurosport (vanwege motorsport en tennis waarschijnlijk alleen op de Player)

Ronde van Zwitserland, zondag, etappe 1

Laten we alsjeblieft geen wonderen verwachten van Tom Dumoulin in zijn eerste optreden na z'n break, maar hij mag wel meteen op z'n favoriete onderdeel - en z'n grote doel voor de Spelen - uitkomen: de tijdrit.

Die tijdrit is iets meer dan 10 kilometer lang en zoals je hieronder ziet, golft het parkoers een heel klein beetje, maar is het in de vallei van de rivier de Thur vooral vlak. In het eerste deel zitten wat bochten; het laatste deel is vooral rechtdoor naar school en kantoor, zoals Mart Smeets het zou zeggen.

Grote namen: Richard Carapaz, Adam Yates, Marc Hirschi, Wout Poels, Tom Pidcock zijn een paar namen die we in de gaten moeten houden voor het klassement. Voor de tijdrit moeten we Stefan Küng en Stefan Bisegger in de gaten houden. Voor de sprints is het uitkijken naar Michael Matthews en John Degenkolb. O ja, en ene Mathieu van der Poel staat ook aan het vertrek... - net als Julian Alaphilippe trouwens.

TV: De laatste renner finisht volgens schema om 17.20. Eurosport zendt de koers uit - wellicht vanwege tennis op Eurosport 2.

Bron: tourdesuisse.ch