Derek Gee verrast vriend en vijand in Dauphiné, maar we hebben laatste nog niet van hem gezien: 'Gemaakt voor het rondewerk'

Derek Gee was de absolute revelatie van het Critérium du Dauphiné. 

Gee

De Canadees van Israel-Premier Tech liet zich vorig jaar zien als aanvaller in de Giro d'Italia, maar hij had nooit laten zien meerdere dagen met de besten bergop mee te kunnen. Tot de Dauphiné, want Gee werd uiteindelijk derde in de voorbereidingskoers op de Tour de France. En dat tussen toppers als Remco Evenepoel, Primoz Roglic en Matteo Jorgenson.

Ploegleider Rik Verbrugghe vertelt tegen Sporza dat de prestaties van Gee ook binnen de ploeg als een verrassing zijn gekomen. "Derek was net drie weken op hoogtestage geweest en daar zagen we meteen dat hij in orde zou zijn. We waren naar hier gekomen voor een plaats in de top 10."

"Maar dat hij ook met jongens als Roglic en Jorgenson, de beste klimmers dus, naar boven zou kunnen rijden, dat is voor ons ook mooi om te zien. Een aangename verrassing."

Klassiekers

We kenden Gee vooral uit de Giro d'Italia van vorig jaar, waarin hij constant in de aanval was en meerdere keren tweede werd in een rit. "Daar hebben we met de ploeg beseft dat hij een carrière als ronderenner moet kunnen uitbouwen", vervolgt Verbrugghe zijn verhaal. "Nochtans zou hij ook in de klassiekers goed uit de voeten kunnen. Hij kan eigenlijk een beetje van alles."

Het is zeker niet het laatste wat we van Gee hebben gezien, aldus de Belg. "We zijn aan het bouwen met Derek. Hij is sinds die Giro al vier kilogram verloren, maar er kan nog een beetje af. Hij is gemaakt voor het rondewerk. Ik denk dat hij na deze prestatie wel verzekerd is van een Tourselectie. Maar ik denk dat het nog te vroeg is om nu al voor een klassement te gaan, eerder voor dagsucces."

Nieuws
  • Cor Vos