Matteo Jorgenson maakt indruk met tweede plaats op steile slotklim: 'Ik voelde me de hele dag goed'

De Amerikaan kon Primoz Roglic als enige volgen in de sprint om de dagzege op Samoëns.

Jorgenson wordt tweede

Dat Matteo Jorgenson een stukje kon klimmen wisten we al door zijn eindwinst in Parijs - Nice. Maar dat hij zelfs een getergde Primoz Roglic kan bijbenen bovenop een zware Alpenklim in het Critérium du Dauhpiné is weer van een heel ander niveau.

"Ik verras mezelf hier ook een beetje mee", verklaart de Amerikaan van Visma | Lease a Bike in het flashinterview na zijn tweede plaats in de zevende rit van de Dauphiné. "Ik voelde me de hele dag goed, maar ik had nog geen ervaring met het rijden van zulke zware bergritten op dit niveau."

Het doel waarmee Jorgenson naar de Dauphiné ging was dan ook om zijn limiet op te zoeken. "Ik denk dat ik geslaagd ben voor de test", aldus de 24-jarige Amerikaan die na vandaag de witte trui draagt.

De progressie die Jorgenson maakt bij Visma | LAB is enorm. De roodharige Amerikaan was bij Movistar al een ijzersterk renner, maar is bij de Nederlandse formatie nóg beter. Hij won dit jaar al Parijs - Nice en Dwars door Vlaanderen, waarmee direct zijn veelzijdigheid duidelijk wordt.

Schaduwkopman in de Tour?

Jorgenson staat ook op de startlijst voor de Ronde van Frankrijk. De Amerikaan was beoogd meesterknecht, maar bewees vandaag dat hij ook kan starten als schaduwkopman. Ploeg- en landgenoot Sepp Kuss valt namelijk tegen in de Dauphiné en de vorm van kopman Jonas Vingegaard is nog altijd onzeker.