Frans Maassen: 'Roglič heeft grote rol in ontwikkeling Vingegaard'

Nu Primož Roglič is afgestapt mag Jonas Vingegaard zijn kans gaan namens Jumbo-Visma en dat gaat hem tot dusver goed af. De Deen lijkt goed in zijn vel te steken en dat komt mede dankzij... Primož Roglič!

Frans Maassen: 'Roglic heeft grote rol in ontwikkeling Vingegaard'
  • Afbeelding van Primož Roglič Primož Roglič
  • Afbeelding van Jonas Vingegaard Jonas Vingegaard

Dat vertelt ploegleider Frans Maassen in de Wieler Revue Tourspecial. Maassen vertelt dat Roglič één brok focus is en dat hij daar zijn ploeggenoten ook in meeneemt. Want hij heeft ook oog voor zijn ploeggenoten. "Enkel het allerbeste is goed genoeg voor hem", vertelt de ploegleider. "Hij zoekt veel op en noteert dat in een notitieblokje. Die focus en gave om zich niet bezig te houden met randzaken zijn zo belangrijk in zijn opmars."

"Hij is zo relaxed in alles. Dat slaat over op de ploeg, want Primož is heel begaan met zijn ploegmaten", legt de ploegleider verder uit. "Tijdens de Ronde van het Baskenland was hij in volle strijd om de eindzege, maar bekommerde hij zich tegelijkertijd om het lot van Jonas Vingegaard door hem extra vertrouwen te geven. Daarin verschilt hij van de kopmannen waarmee ik eerder heb gewerkt."

Maassen gaat iets dieper in op de invloed van Roglič op zijn teamgenoten. "Jonas is het beste voorbeeld. Hij was het tegenovergestelde van Primož en blokkeerde soms gewoon van de zenuwen. Toen hij in de Ronde van Polen van 2018 de laatste dag de leiderstrui moest verdedigen kon hij helemaal niets door de zenuwen in zijn lijf. Voor zijn eerste profkoers kon hij amper uit bed komen. Daar hadden we het pas over en toen zei hij: ‘Dat kwam puur door de stress.’ Waar hij vroeger zijn ontbijt niet weg kreeg, daar kan hij nu wel omgaan met druk. Als ik zijn progressie bekijk en zie hoe Primož met Jonas is bezig geweest, dan kan ik niet anders zeggen dat Primož daarin een grote rol heeft gespeeld."