HomeAchtergrondInterview | Wilco Kelderman: 'Voor mij geen verrassing dat ervaren renners Team...

Interview | Wilco Kelderman: ‘Voor mij geen verrassing dat ervaren renners Team DSM verlaten’

Wilco Kelderman bevestigde vorig jaar in de Giro dat hij, mits verschoond van pech, bij de beste klassementsrenners van de wereld hoort. Moment bereidt hij zich in de Dauphiné voor op de Tour en tot dusver maakt hij een sterke indruk. Voor de Tourspecial spraken we onlangs uitgebreid met de 30-jarige renner van BORA-hansgrohe.

Valpartijen en blessures vormen helaas een rode draad in de loopbaan van Wilco Kelderman, maar toch blijft hij daar nuchter onder. “Door die tegenslagen heb ik ook gevoeld hoeveel ik eigenlijk van het wielrennen houd. Je hebt in zo’n periode veel tijd om na te denken. Wat kan je doen om te verbeteren als renner, maar ook hoe je kan verbeteren als persoon. Qua communicatie bijvoorbeeld. Uiteindelijk heeft het ook een positief effect gehad.”

Team DSM

Kelderman verruilde Team Sunweb (nu DSM) dit jaar voor BORA-hansgrohe, de ploeg van onder meer Peter Sagan. Een groot verschil, vertelt hij. “Er zijn veel ploegen waar het er losser aan toe gaat dan bij DSM. Dat merk ik nu bij BORA-hansgrohe ook weer. Ze zijn hier wat volwassener met je bezig vind ik. Er wordt wat individueler naar een renner gekeken, naar wat hij wil.”

“Bij DSM zijn de regels wat algemener omdat ze denken dat bepaalde beslissingen voor iedereen goed zijn. Maar dat werkt niet altijd in topsport”, vervolgt Kelderman. “Begrijp me niet verkeerd: ik heb ontzettend leuke en goede jaren gehad bij Sunweb en heb ook heel veel van ze geleerd. Ik heb me daar echt ontplooid als renner. Op het moment dat ik daar kwam had ik die professionele structuur ook nodig. Maar als je wat ouder wordt weet je op een gegeven moment wel wat je wil en nodig hebt. En dan wil je graag iets meer vrijheid krijgen. Die krijg ik nu bij BORA-hansgrohe.”

“Het is voor mij geen verrassing dat ervaren renners Team DSM willen verlaten. Goede renners weten wat ze willen en willen graag invloed hebben op hun eigen plan. Dat was bij Sunweb gewoon iets lastiger dan bij andere ploegen.”

Het volledige interview met Wilco Kelderman, onder meer over Tom Dumoulin, dromen over het podium in Parijs, de Giro van vorig jaar en hoe je Roglič en Pogačar kunt verslaan, lees je in de Wieler Revue Tourspecial.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van Hooydonck over verhouding bij Alpecin-Deceuninck: ‘In volgende koersen staat Van der Poel nog twee trapjes boven Philipsen’

De wereldkampioen vertelt regelmatig dat hij over het algemeen een paar koersen nodig heeft...

Van der Poel verlengt contract bij Alpecin-Deceuninck tot eind 2028! ‘Een logische keuze’

Eerder werd bekend dat Van der Poel voor tien jaar verbonden blijft aan het...

Monsterdeal! Mathieu van der Poel tot en met 2033 op Canyon-fietsen

De samenwerking werd bekrachtig in Koblenz, waar het hoofdgebouw is van het Duitse fietsenmerk....

Ronde van Catalonië: Machtssprint van geïsoleerde Pogacar komt net te laat om Nick Schultz terug te pakken

De Ronde van Catalonië begon met een etappe met een aantal lastige klimmetjes, maar...

Meer zoals dit

Van Hooydonck over verhouding bij Alpecin-Deceuninck: ‘In volgende koersen staat Van der Poel nog twee trapjes boven Philipsen’

De wereldkampioen vertelt regelmatig dat hij over het algemeen een paar koersen nodig heeft...

📺 Wielrennen op tv deze week: Van der Poel vs. Van Aert (en veel meer koers)!

Per dag nemen we de wielerweek met je door.  Na een maandag en een...

Koersprofessor Sergeant vond Van der Poel niet alleen sterk, maar vooral heel slim: ‘Mag ik even luid applaudisseren?’

Mathieu van der Poel kon zaterdag zichzelf niet opvolgen als winnaar van het eerste...