Dumoulin voelt zich steeds beter op de fiets: 'Gezellig met de ploeg, maar wel echt aanpoten'

De Limburger laat z'n licht schijnen over z'n eerste koersweek.

tom dumoulin
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Tom Dumoulin heeft er een werkweek koers opzitten sinds z'n comeback (plus een zondag, maar wielrenners krijgen waarschijnlijk geen onregelmatigediensttoeslag of iets dergelijks..) en dus maakte hij in het AD de balans op. Die valt positief uit, maar uiteraard is niet alles rozengeur en maneschijn.

"De eerste dagen moest ik wel echt weer inkomen. Toen had ik even een moment dat ik me afvroeg waar ik nu weer ‘ja’ tegen had gezegd. Ik heb het niet alleen maar leuk gevonden." Maar die 'gewenningsperiode' zat er na een paar dagen wel op. Het goede gevoel kwam...

"De laatste dagen heb ik er echt weer lol in. Ik vond het begin ook spannend en zwaar. Echt aanpoten. Na vier maanden rust stap je weer in een andere wereld, al ken ik die wereld als geen ander. Maar je zit er dan wel direct weer helemaal in. Van niks naar vol erin. Nu kom ik er steeds beter in en gaat het best goed."

Dumoulin geniet ook weer van de kleine dingen, dingen met de ploeg. "Ik vind het hier eigenlijk heel gezellig. Komt ook omdat we hier met een leuke ploeg rijden. Met Sam Oomen, Antwan Tolhoek, Mike Teunissen. Jongens waar ik al jaren mee optrek. Goede collega’s of zelfs vrienden. Ik vind het fijn om weer deel ui te maken van een team. Om Sam te helpen voor een goed klassement. Ik heb elke dag een taak, dat is belangrijk voor mij."

Daarbij viel het Dumoulin ook op dat andere renners met hem mee hebben geleefd en dat ook uiten in de koers. Zo kwam hij donderdag in de bergrit samen met Omar Fraile over de streep. De Spanjaard wilde per se dat Dumoulin z'n wiel eerst over de meet zou komen.

"Respect, respect, zei hij. Dat soort jongens heeft toch wel respect voor wat ik in het verleden heb laten zien. Ik krijg wel goede reacties van binnen en buiten het peloton van mensen die blij zijn dat ik er weer bij ben. Dat is natuurlijk leuker dan dat ze zeggen: ‘wat doe jij hier eigenlijk?', haha. Maar uiteindelijk ben ik hier vooral voor mezelf, op zoek naar vorm. Het afzien helpt daarbij echt. Met 60 door een vallei en er soms zo lang mogelijk aan proberen te hangen op een col, dat kun je niet goed trainen."