Tom Dumoulin na Zwitserland: 'Wisselvalligheid ín tijdrit zelf moet eruit'

Als er iemand is die zichzelf goed kan analyseren dan is het Tom Dumoulin wel. Na z'n comeback in de Ronde van Zwitserland deed hij dat dan ook. Lees hieronder hoe hij zijn prestaties zelf zag.

tom dumoulin
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Met een 16e en een 5e plek in de twee tijdritten in de Ronde van Zwitserland kijkt Tom Dumoulin tevreden terug op z'n comeback als profwielrenner na een break van zo'n vier maanden (die 16e plek is enigszins vertekend vanwege veranderende weersomstandigheden tijdens de tijdrit).

In de Telegraaf vertelt hij dat hij veel aanknopingspunten zag, maar dat er ook nog veel beter moet om in Tokio mee te doen om de medailles in de tijdrit.

"Ik ben tevreden dat ik weer een stapje hebt gemaakt. Het was een goede tijdrit, maar in het verleden heb ik wel al veel harder gereden. In zowel de eerste tijdrit hier als de laatste merkte ik dat ik slechte momenten kende en een beetje wegviel. Dat moet eruit. Ik moet gewoon veertig kilometer vol kunnen gaan."

Dumoulin duidt z'n woorden nader met een voorbeeld uit de tijdrit van afgelopen weekend. "Boven op de klim lukte het me zaterdag niet om door te trekken, waar ik op dat soort punten voorheen juist tijd pakte ten opzichte van de rest. Er is een groot verschil tussen Tom Dumoulin in topvorm en Tom Dumoulin in opbouw."

Dat onderschrijft ook Mathieu Heijboer, z'n trainer en performance manager bij Jumbo-Visma. Maar volgens Heijboer is het toch belangrijk dat Dumoulin competitie opdeed. "Deze Ronde van Zwitserland is onmisbaar geweest in het proces. Het versnellen uit de bocht, doortrekken en boven op zo’n klim merken dat je buiten adem bent en je vermogen niet langer kan doortrappen. Dat zijn dingen die je in een wedstrijd op het hoogste niveau allemaal moet ervaren."

Heijboer heeft er vertrouwen in dat Dumoulin er zal staan in Tokio. "Tom moet alleen nog sterker worden, dat hij over dat uur meer vermogen gaat leveren dan wat hij nu kan. Dat is de tijd die we nog nodig hebben. Eremetaal is een realistisch doel. Je kunt Tom gewoon niet afschrijven..."