Amy Pieters wint NK na slimme 'baandemarrage'

SD Worx geloofde in de kansen van Pieters en dat bleek terecht. Knappe demarrage zeg!

amy pieters

Een groep van vijf rensters kleurde vanmiddag de koers bij het NK voor vrouwen op en rond de VAM-berg nabij het Drentse Wijster. Jumbo-Visma was met twee vertegenwoordigd: Karlijn Swinkels en Nancy van der Burg. Terwijl Trek-Segafredo (de jonge Shirin van Anrooij), Liv (Sabrina Stultiens) en het sterke SD Worx (Amy Pieters) het met één renster moesten doen vooraan. Hoewel Jumbo-Visma het numerieke overwicht had, was op papier Amy Pieters de sterkste renster.

Daarom vind SD Worx het in het peloton wel best en was het aan de andere ploegen om koers te maken. Dat gebeurde met nog drie rondjes (22 kilometer) te gaan. Van Vleuten probeerde het een paar keer en ook Liv deed wat kopwerk.

Maar het verschil bleef ruim boven de minuut - sterker nog, de voorsprong groeide tot bijna twee minuten - en dus ging het er steeds meer op lijken dat de vijf het vooraan uit zouden maken.

Met nog een kleine 15 kilometer te gaan bleek Amy Pieters inderdaad de sterkste van de vijf; op de zuidkant van de VAM-berg plaatste ze een slimme splijtende 'baandemarrage' door handig van achteruit gebruik te maken van de dalende lijn waar ze uit kwam alvorens ze moest klimmen.

Ze pakte al snel een voorsprong van een kleine halve minuut en gaf die niet meer uit handen. Uiteindelijk had ze aan de meet bijna tweeënhalve minuut voorsprong op het Jumbo-Visma-duo. De 19-jarige Shirin van Anrooij werd vierde. Het peloton kwam op 3 minuut 40 van Pieters binnen.

De top 15 van het NK

Nieuws
  • Cor Vos