Tour | Straffe stoot gehavende Alaphilippe, bolletjestrui voor Ide Schelling na bewogen eerste rit

De Tour is begonnen en er gebeurde meteen genoeg - positieve dingen, maar helaas ook negatieve...

julian alaphilippe

Voor de grote mannen het spektakel maakten op de slotklim was het de dag van Ide Schelling. Op 84 kilometer van de streep vertrok hij op een klimmetje voor de punten bij de rest van z'n metgezellen, maar na de top trok hij door en bleef vooruit.

Z'n grote doel: de bolletjestrui. De Hagenaar slaagde in die missie omdat hij ook op het volgende klimmetje als eerste boven kwam. Met een gebalde vuist kwam hij daar over de streep. Mooi gedaan, Ide!

Minder mooi - om niet te zeggen heel stom! - was wat er in het peloton gebeurde. Met nog 45 kilometer te gaan besloot een rare mevrouw een kartonnen bord boven de weg te houden. Er was geen ontkomen meer aan voor Tony Martin, die bijna vooraan de groep reed. Daardoor moest bijna het gehele peloton voet aan de grond houden.

Toen de rook van de val enigszins was opgetrokken (Jasha Sutterlin gaf op, Martin en andere renners likten hun wonden en reden door), was Ide Schelling teruggepakt; tijd voor de finale...

Daarin was het helaas weer vallen geblazen: een paar kilometer voor het beslissende klimmetje vlogen de renners door de lucht. Mathieu van der Poel lag er gelukkig niet bij en dus was de vraag: kon hij de lichtgewichten volgen op de klim van drie kilometer met heel steile stukken erin?

In eerste instantie niet, want Julian Alaphilippe ging er als een raket vandoor op het steile stuk. Even probeerde Van der Poel het, maar hij kwam tekort. Julian Alaphilippe, enigszins bebloed vanwege een val, pakte de etappe en het geel op fraaie wijze. Hieronder zie je nog de top 10

De aankomst

De tweede valpartij

De eerste 20 in de daguitslag

Nieuws
  • Cor Vos