Woedende Kruijswijk rijdt rit uit op zwaar beschadigde fiets: 'Zulke stommiteiten'

Steven Kruijswijk was één van de pechvogels van de dag. Na de eerste grote valpartij kreeg de klassementsrenner van Jumbo-Visma een lekke band, waardoor hij de etappe moest voortzetten op zijn reservefiets. Bij de tweede grote val raakte die fiets zwaar beschadigd. Tijd om te wisselen was er zo te zien niet.

Woedende Kruijswijk rijdt rit uit op zwaar beschadigde fiets: 'Zulke stommiteiten'
  • Afbeelding van Steven Kruijswijk Steven Kruijswijk

Kruijswijk ving de etappe aan op de aerodynamische Cervélo S5, maar na een lekke band kreeg hij een nieuwe fiets. Omdat de renners tegenwoordig met schijfremmen rijden duurt een wiel wisselen langer. Daarom werd er waarschijnlijk gekozen voor de reservefiets. In dit geval een R5.

Bij de tweede grote valpartij, in de finale, lag Kruijswijk er aan de fiets te zien ook bij. Hij zette voort op dezelfde fiets, maar op de foto's is te zien dat de halve achterbrug ontbreekt. Kruijswijk finishte uiteindelijk als 44e, op 1:49 van ritwinnaar Julian Alaphilippe. Gezien de beschadiging aan het frame een huzarenstukje!

"Het gaat klote", zei hij na afloop tegen het AD. "Die eerste grote val was gewoon een opstopping waar ze in reden. Ik had zelf niets, maar moest van fiets wisselen."

Bij de tweede val lag Kruijswijk er weer bij. "Ik kwam daar niet goed van voren te zitten. Ik dacht er tussendoor te glippen, maar toen ik weer op de fiets sprong hing er ineens een stuk frame van de achtervork langs me. De auto's konden er ook niet langs, dus ik moest op deze fiets verder. Dat was niet echt een lekker gevoel."

"We hadden ook geen jongens meer van voren die op mij konden wachten, dus dat was het enige wat ik kon doen", vertelt hij. Kruijswijk was behoorlijk pissig toen hij hoorde dat de eerste val werd veroorzaakt door een onoplettende toeschouwer. "Het zijn weer goede dingen he?", zei hij met enig sarcasme. "Dan halen ze weer zulke stommiteiten uit. Ik snap niet dat mensen dat na zoveel jaar niet doorhebben. Dat kun je gewoon niet maken tegenover ons en voor de veiligheid van ons en zichzelf."

Tour de France
  • Twitter Thijs Zonneveld