Video | Gebroken Nicolas Dlamini komt uur na tijdslimiet over de streep in de Tour: 'Wilde de Tour eren'

Hij had het zelf natuurlijk liever anders gezien, maar toch ook een mooi verhaal!

nicolas dlamini

Hij was de eerste zwarte Zuid-Afrikaan in de Tour, maar Nicolas Dlamini van Qhubeka Assos gaf zijn Tour de France gisteren in de verregende bergrit naar Tignes nog een extra reden om hem te herinneren, zij het niet helemaal op de manier waarop hij vooraf gedacht had.

Maar toch is het ook een mooi verhaal, een verhaal van wilskracht en toewijding. De 25-jarige Dlamini kwam namelijk anderhalf uur nadat Ben O'Connor over de streep kwam binnen. Dat was bijna een uur na de tijdslimiet (hoe het zit met die tijdlimiet lees je hier).

De Zuid-Afrikaan had in een warme ploegauto of de echte bezemwagen kunnen stappen, maar bleef fietsen in het hondenweer op weg naar Tignes, maar streed tegen beter weten in door. Dlamini was eerder in de rit al ten val gekomen en reed daardoor de hele dag in z'n eentje.

Toen hij om één minuut over zeven de meet bereikte kreeg hij groot applaus van de nog aanwezige mensen. Gebroken hield hij halt terwijl een verzorger warme kleding om hem heen drapeerde (hieronder zie je de beelden).

Op de website van z'n ploeg reageert Dlamini op de emotionele dag. "De Tour is altijd een droom van mij geweest, dus ik wilde koste wat het kost doorrijden, ook al was ik al buiten de tijdslimiet. Van m'n fiets gaan en in de auto stappen was gewoon geen optie. Ik wilde de Tour en mijn ploeg eren. Mijn droom mocht niet eindigen in de auto."

Eerder Delaplace ook al in tranen na het missen van de tijdslimiet, daaronder Dlamini