Mark Cavendish na derde etappezege: 'Dit was eentje uit het boekje'

Mark Cavendish schoot voor de derde keer raak deze Tour, na een mooie leadout van zijn teamgenoten bij Deceuninck-Quickstep. Na afloop was hij vol lof en liet hij ook nog iets kwijt over zijn groene ambities.

Mark Cavendish na derde etappezege: 'Dit was eentje uit het boekje'
  • Mark Cavendish Mark Cavendish

"Dit was echt een uit het boekje", vertelde Cavendish na afloop over de leadout. "We kenden deze finish, maar de laatste keer in 2015 toen Greipel won, was ik al gelost. We hebben het heel goed bestudeerd en wisten dat we de laatste bocht ruim moesten nemen om snelheid te houden."

"Door de wind viel het uiteen in stukken, maar dat was eigenlijk niet onze bedoeling. We hadden namelijk het vertrouwen dat we een goed team hebben voor de sprint. Ik ben er wel van onder de indruk. Je hebt de winnaar van de Ronde van Vlaanderen, de wereldkampioen die al het geel droeg en Michael Mørkøv die straks naar de Spelen gaat en de winnaar van Omloop Het Nieuwsblad. En die werken allemaal voor mij en dan moet ik het ook afmaken. Ik hoefde eigenlijk niets te doen, alleen de laatste 150 meter. Ik moet het team echt bedanken voor alles."

Cavendish sprintte halverwege niet mee bij de tussensprint, terwijl onder meer BikeExchange voor Matthews wel haar best deed om de groene trui te lossen, op het laatste klimmetje. "We wisten dat ze dat gingen doen. Maar als ik voor het groen ga, ga ik niet op die manier voor het groen. Ik wil etappes winnen en hopelijk pak ik op die manier het groen. Als ik onderweg punten kan rapen, zal ik dat altijd doen, maar ik ga niet over m'n limieten. Om eerlijk te zijn, ik snap dat ze het proberen. Het is wielrennen. Maar dat is hun manier om het doen, maar in de finale heeft Matthews nog maar een renner over. Het team bleef bij me en loodste me er overheen."

Cavendish is nu nog maar één zege verwijderd van het recordaantal etappezeges van 34 stuks, dat op naam staat van Eddy Merckx. Toen de interviewer hem daar met een knipoog naar vroeg liep de groene trui lachend weg. "Dankjewel", zei hij nog.