Klimtijden Ventoux: Vingegaard verpulvert tijden uit het verleden in maanlandschap

Pogacar had geen zwak moment, Vingegaard had een hééél sterk moment!

jonas vingegaard
  • Afbeelding van Jonas Vingegaard Jonas Vingegaard

Dat Jonas Vingegaard hard ging in de laatste kilometers van de Mont Ventoux gisteren kon je zelf zien - als je Pogacar kan lossen ga je sowieso hard.. Maar de tijdwaarneming laat zien dat hij echt vloog. In de laatste 6 kilometer van Chalet Reynard naar de top (het maandlandschap) noteerde hij een tijd van 16 minuten en 40 seconden, ruim sneller da snelle tijden uit het verleden.

Voor iedereen het D-woord in de mond neemt, zijn er wel wat kanttekeningen te maken, bijvoorbeeld dat ze gisteren voornamelijk wind mee hadden op dat stuk, er nieuw asfalt ligt en het in het bos voor Chalet Reynard niet superhard ging.

En nog steeds reden ze over de gehele klim minder hard dan in 1994, iets wat natuurlijk behoorlijk apart is als je de vooruitgang in materiaal en wetenschappelijke benadering in ogenschouw neemt. Hieronder zie je de tijden uit het verleden vergeleken met die van Vingegaard.

De all time top 10 op het segment van 15,9 kilometer*

Bron: stickybottle.com

*In 2004 is Iban Mayo waarschijnlijk met 45'47 nog iets sneller geweest, maar de tijdwaarneming was daar wel enigszins dubieus (net als andere zaken, maar dat geldt voor meer mensen uit het lijstje..). In dit lijstje zijn overigens de tijden van Pogacar, Carapaz, Uran, etc. niet meegenomen omdat die nog niet bekend waren. Maar ze kwamen zo ronde de halve minuut na Vingegaard over de top, dus zullen de top 10 net wel of net niet halen.