Tokio | Gouden teamsprinters: 'Net nog op bed en nu goud, het is een waas'

Zo knap, zo torenhoog favoriet en het dan ook doen! De reacties van de drie die de finalerit reden. Gespannen? Welnee joh...

teamsprint nederland

Ze waren de absolute topfavoriet voor de Spelen. In de topsport één van de moeilijkste opgaves die je kan hebben. Je kunt eigenlijk alleen maar goud verliezen, zo goed waren ze. Al sinds 2017 verloren de Nederlandse teamsprinters niet meer.

En ook op de ovaal in Izu maakten ze het waar. In de finale tegen eeuwige Groot-Brittannië pakten Harrie Lavreysen, Roy van den Berg, Jeffrey Hoogland en de in de kwalificaties ingezette Matthijs Büchli goud.

Een nerveus gedoe waarschijnlijk, als je zo torenhoog de favoriet bent. Nou, dat viel wel mee, zei Jeffrey Hoogland na afloop tegen de NOS. "Ik stond eigenlijk best ontspannen in de finale. Ik wist dat het beter kon dan in de eerste ronde, dat deed ik in het verleden ook steeds. En ook bij de rest van de mannen zit er dan vaak wat meer in. Als iedereen zou doen wat-ie kon, wisten we dat het niet mis kon gaan. Het was gewoon focussen op de taak", vertelt Hoogland alsof het om een wasje draaien gaat.

Roy van den Berg had amper door wat er allemaal gebeurd was. "Kan me nog herinneren dat ik op bed lag en nu sta ik hier met goud. Ik zat zo in die focus, het is een waas. Het is wel mooi hoor, we hebben hier zóveel werk voor gedaan vooraf. Echt vet mooi!"

Ook Harrie Lavreysen was nog niet helemaal terug op aarde vanuit het wieleruniversum. "Poeh, het besef is nog niet echt gevallen. We wisten wat we moesten doen en waren perfect voorbereid. We waren de favoriet, maar dan moet het nog wel gebeuren. Fantastisch dat het is gelukt!