HomeAchtergrondAnton Palzer: 'Data zijn als een bikini: ze laten een hoop zien,...

Anton Palzer: ‘Data zijn als een bikini: ze laten een hoop zien, maar niet alles’

Een van de meest interessante projecten van het peloton: Anton Palzer.

Met slechts 24 racedagen in zijn leven stond Anton Palzer aan de vooravond van zijn eerste grote ronde: de Vuelta a España. De ex-toerskiër finishte de ronde uiteindelijk op plek 102. Het verhaal is bekend: Palzer deed aan ski mountaineering, waarbij je bergen moet op skiën. Daarnaast nam hij ook deel aan competitie in het mountainrunning. Twee jaar geleden stuurde BORA-hansgrohe-manager Ralph Denk een bericht naar Palzer, maar die las dat bericht pas veel later omdat het tussen zijn spam zat.

Via onder meer de inspanningen van renner Lukas Pöstlberger werd Palzer uiteindelijk getest door de staf van BORA-hansgrohe. Met een maximale zuurstofopname per kilogram lichaamsgewicht (Vo2Max) van 92, waarmee hij hoger zit dan menig Tourwinnaar uit het verleden, maakte Palzer grote indruk op de leiding en zodoende kreeg hij een contract aangeboden. Maar zoals hijzelf onlangs zei in de The Cycling Podcast: “Data zijn als een bikini: ze laten een hoop zien, maar niet alles.”

Tijdens de Vuelta a España deed hij zijn verhaal aan de Britse podcast over zijn belevenissen in Spanje. “Lijden is lijden. Dan maakt het niet uit in welke sport dat is. Maar in het wielrennen is het iedere dag, zeker in een grote ronde. Het is een grote mentale strijd, maar als je mentaal sterk bent dan kun je dat managen. Ook als je weinig ervaring hebt. Voor nu wil ik het seizoen goed eindigen en dan genieten van een off-season. Dat kon anderhalf jaar geleden voor het laatst, want afgelopen winter stond ik nog op ski's. Wielrennen is helemaal nieuw voor me en volgend seizoen wordt interessant hoe het zich verder ontwikkelt.”

BORA-hansgrohe-ploegleider Jens Zemke: “Dit gebeurt voor het eerst in wielrennen. Een renner met iets meer dan twintig koersdagen in zijn leven die dan al een grote ronde rijdt. Wat betreft zijn fysieke kwaliteiten behoort Anton tot de beste renners ter wereld. Want wat is zwaarder dan een berg oprennen? Daarin is hij de beste. Nu is het zaak om dat over te brengen naar wegwielrennen. Zijn ontwikkeling gaat niet stap voor stap, maar sprong voor sprong. Het is een heel interessant project.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

8 Redenen waarom de Alpe d’Huez de meest overgewaardeerde klim ooit is

Komend weekend wordt de Marmotte verreden, de legendarische cyclo die finisht op de al even legendarische Alpe d'Huez. Volgens onze redacteur de meest overgewaardeerde beklimming die er is.

Plugge reageert op vertrek Roglic: ‘Ik heb te veel respect voor Roglic om hem iets in de weg te staan’

Het zal even wennen worden. Primoz Roglic zal in 2024 niet meer in het...

Primoz Roglic over vertrek bij Jumbo-Visma: ‘Het is beter voor beide partijen’

Primoz Roglic heeft op indrukwekkende wijze Giro dell'Emilia op zijn naam geschreven. De Sloveen...

🎥 Evenepoel en Van der Poel krijgen nieuw speeltje, Kopecky in regenboogtrui op bierfiets

Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step zijn volop aan het onderhandelen over een megafusie, maar Remco...

Meer zoals dit

‘Plek voor maar vijf tot zeven renners van Soudal Quick-Step in fusieploeg Jumbo-Visma’

Wij maakten zelf al een selectie van dertig (het maximum dat een WorldTour-ploeg onder...

Patrick Lefevere in ‘column XXL’: ‘Jumbo-Visma praatte met Evenepoel, maandag meer duidelijk’

Er zal nog nooit zo zijn uitgekeken naar een column als op deze zaterdag....

CEO Lotto Dstny geeft ploeg 9.5/10: ‘Ik heb spijt van uitspraken over Caleb Ewan’

Het najaar is nog in volle gang, maar Lotto Dstny boekte tot dusver al...