Overzicht | Deze renners en rensters komen aan de start van de WK mixed relay

Woensdag staat de mixed relay op het programma bij de WK. Het is altijd de vraag welke renners en rensters daar voor de verschillende landen aan de start verschijnen (en welke landen dus de favorieten zijn). Hieronder zetten we de ploegen van de grote wielerlanden op een rijtje en wordt dus duidelijk wie je in de gaten moet houden!

mixed relay

Nederland: schade beperkt houden bij de mannen

Nederland komt bij de mannen aan het vertrek met de 'vertrouwde' namen die ook het afgelopen EK en de wedstrijden in de jaren daarvoor reden: Jos van Emden, Koen Bouwman en Bauke Mollema.

Bij de vrouwen komen de drie rensters aan de start die ook in de individuele tijdrit startten en allemaal in de top 10 eindigden: Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten en Riejanne Markus (Anna van der Breggen zegde af).

Op voorhand hebben de vrouwen de sterkste ploeg van het veld, dus als de mannen de schade een beetje beperkt kunnen houden dan maakt Nederland zeker kans op de wereldtitel!

België: top bij de mannen, wat minder bij de vrouwen

Bij de mannen komen onze zuiderburen met een ijzersterke ploeg voor de dag: Victor Campenaerts, Yves Lampaert en Ben Hermans. Voor die laatste zal het enigszins aanklampen worden op het vlakke parkoers, maar wij schatten ze bij de mannen hoger in dan Nederland.

Bij de vrouwen is dat een heel ander verhaal. Daar komen Lotte Kopecky, Jolien d'Hoore en de relatief onbekende Shari Bossuyt aan de start. Vermoedelijk zullen ze hier een hoop tijd toegeven op het Nederlandse trio.

Italië: de Ganna-express!

Italië heeft bij de mannen de kersverse wereldkampioen in de gelederen: Filippo Ganna. Op het EK reed hij indrukwekkend in de relay. Bij het WK wordt hij geflankeerd door een nieuwe naam: Edoardo Affini van Jumbo-Visma. Matteo Sobrero is de derde man (hij reed ook op het EK).

Bij de vrouwen rijden ze in dezelfde samenstelling als op het EK en moet het vooral van Elisa Longo Borghini komen. Al met al is de ploeg iets sterker dan op het EK, waar ze de zege grepen.

De Ganna-expres tijdens het EK. | Beeld: Cor Vos

Zwitserland: drie tijdritkanonnen

Met Stefan Küng, Stefan Bissegger en Marlen Reusser komen er drie tijdritkanonnen aan de start in de mixed relay. De andere man (Mauro Schmid) en vrouwen zijn van beduidend minder niveau en dus is het de vraag of er genoeg cohesie is bij de Zwitsers...

Duitsland: gedegen collectief

De Duitsers komen niet met de echte kleppers aan de start, maar kunnen zowel bij de mannen als vrouwen bogen op een sterk collectief. Tony Martin, Max Walscheid en Nikias Arndt komen in de ring bij de mannen; bij de vrouwen moeten Lisa Klein, Lisa Brennauer en Mieke Kröger het doen.

Groot-Brittannië: onbekende namen

De Britten zijn het grote vraagteken bij de mixed relay, omdat er geen grote namen op de startlijst staan, maar het wel veelal renners met een baanverleden zijn, die dus ervaring hebben in ploegenachtervolgingen. Bekende naam Alex Dowsett wordt geflankeerd door John Archibald en Daniel Bigham. Bij de vrouwen rijden Anna Henderson, Joscelin Lowden en Alice Barnes.

Denemarken: geen Asgreen, wel een sterke ploeg

Kasper Asgreen focust zich net als bijvoorbeeld Wout van Aert volledig op de wegwedstrijd, maar toch komen de Denen zeker nog met een sterke ploeg voor de dag. Bij de mannen verdedigen Mikkel Bjerg, Magnus Cort Nielsen en Mathias Norsgaard de Deense eer, terwijl Amelie Dideriksen, Emma Norsgaard en Julie Leth het moeten doen.

WK
  • Cor Vos