Evenepoel na Lombardije: 'Ik had 5 minuten slechte benen, in Bergamo voelde ik me weer goed'

Remco Evenepoel had in de Ronde van Lombardije niet de benen om mee te strijden om de zege. Hij finishte als negentiende.

Evenepoel
  • Afbeelding van Remco Evenepoel Remco Evenepoel

Op de laatste lange beklimming van de dag werd Evenepoel vrijwel meteen uit de wielen gereden door de groep met favorieten. Op een kleine veertig kilometer van de streep verloor hij de aansluiting en uiteindelijk kwam hij op een ruime drie minuten van Pogacar als negentiende over de finish. Evenepoel tegen de bijeengekomen media: "Ik had 5 minuten slechte benen. Ik heb mijn eigen tempo gekozen, want het ging te snel. Ik zag de eerste groep nog rijden, maar ze reden gewoon sneller."

Ondanks dat hij niet aan de torenhoge verwachtingen kon voldoen, was Evenepoel na afloop niet ontgoocheld. "Want alles draait om de benen. Ik ben blij dat ik nog net bij de eerste twintig eindig. Als je de benen niet hebt, dan moet je dat aanvaarden. Het is niet erg om te zeggen dat ik de benen niet had. Of ik daar een uitleg voor heb? Neen. Op het einde van de klim kwam ik zelfs nog wat terug en in Bergamo voelde ik me weer zeer goed. Misschien waren mijn benen wat afgekoeld na die lange afdaling richting de Passo di Ganda."

Als excuus wil Evenepoel dat echter niet gebruiken. "Dat is het leven en wielrennen. Je moet de hele dag honderd procent zijn en dat was ik enkele minuten niet." Lombardije was bovendien een emotionele koers voor Evenepoel, die vorig jaar in het Italiaanse monument in een ravijn viel en zwaar geblesseerd raakte. "In het begin voelde het wat vreemd aan. Mijn lichaam trilde toch een beetje. Tijdens de koers ging het beter en beter. In de eerste afdalingen voelde ik me niet echt comfortabel, maar daarna ging het beter en kwam ik niet in de problemen."

Nieuws
  • Cor Vos