Froome over doorbraak jonge renners: 'Had dit vijf jaar geleden nooit geloofd' 

De ervaren Brit heeft het peloton zien verjongen de afgelopen jaren en kan z'n ogen niet geloven. Hij heeft er ook wel een verklaring voor.

chris froome
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome

Onlangs hield Chris Froome nog een gloedvol betoog over waarom hij zo van wielrennen houdt en er nog lang niet mee wil stoppen. De 36-jarige Brit kwam terug van een zware val in 2019 en kende niet zijn beste seizoen - understatement. Ondertussen heeft het peloton een metamorfose ondergaan, zo is ook Froome opgevallen.

Hij wijdt daarover uit in een YouTube-video van het Britse sportmerk Wiggle. Als hij nu in het peloton rondrijdt en de jonkies om zich heen koersen en grote rondes ziet winnen, weet hij niet wat hij ziet. "Bernal en Pogacar wonnen de Tour als 21- en 22-jarigen. Als je me dat vijf jaar geleden had verteld, had ik het nooit geloofd."

Froome heeft wel een verklaring voor het massale succes van jonge renners. "Ze komen de sport in met veel meer structuur dan toen ik startte, ook aan data en technologie. Zij worden prof als twintiger en kunnen gelijk op topniveau presteren."

De viervoudig Tour-winnaar weet dus dat het heel moeilijk wordt om nog een vijfde in de wacht te slepen, zelfs als hij weer op z'n oude niveau komt. Daarom wil Froome zich ook op de eendagskoersen richten komend seizoen. "Ik heb nooit iets laten zien in die koersen, maar het lijkt me geweldig om een eendagskoers te winnen. De Clasica San Sebastian is dan de eerste waar ik aan denk."