HomePelotonpraatWegprofs in mythische MTB-race Cape Epic: 10 kilometer lopen, geen pap maar...

Wegprofs in mythische MTB-race Cape Epic: 10 kilometer lopen, geen pap maar wijn en supermarktkar vol bier 

Steeds meer wegrenners maken ook uitstapjes naar offroad-evenementen. Hieronder lees je over de belevenissen van enkele wegrenners uit de Cape Epic in Zuid-Afrika. Met daarbij ook een Nederlandse oude bekende...

De Cape Epic is een zevendaagse mountainbikewedstrijd in Zuid-Afrika die je per duo afwerkt. Normaal gesproken wordt de wedstrijd in maart afgewerkt, naar door corona is dat nu eind oktober geworden. Dat geeft meer wegprofs de kans om mee te doen – in 2019 deed Anna van der Breggen al wel mee; samen met Annika Langvad won ze direct.

Tijdens deze Cape Epic treden onder andere het BORA-hansgrohe-duo Lennard Kämna en Ben Zwiehoff in de voetsporen van mtb-legende Nino Schurter, die de wedstrijd twee keer won. EF Eduacation-prof Lachlan Morton werkt de wedstrijd af met een Keniaan: Kenneth Karaya. En er doet ook nog een verrassend duo van oud-profs mee. Onze eigen Johnny Hoogerland vormt een team met de Oostenrijkse oud-sprinter Rene Haselbacher.

Tijdens de Cape Epic ben je veel meer op jezelf aangewezen dan tijdens een wegkoers. Daar kwam Lachlan Morton, die met z'n avontuur tijdens de Tour van afgelopen seizoen wel wat gewend is, op harde wijze achter. De Australiër brak z'n ketting en moest 10 kilometer lopen. “Een mooie dag voor een wandeling”, reageerde hij monter.

Voor Kämna is de Cape Epic weer een hernieuwde start van zijn wielerloopbaan na een break vanwege mentale problemen. Hij heeft het enorm naar z'n zin, hoewel hij geen ervaren mtb'er is zoals teamgenoot Zwiehoff. “Maar ik raak er al aardig aan gewend en het parkoers is echt heel gaaf!”

Zwiehoff vertelt ondertussen op de site van BORA-hansgrohe hoe zo'n mtb-avontuur verschilt van een wegkoers. “We beginnen 's ochtends al behoorlijk vroeg, dus een uitgebreid ontbijt krijg ik er dan niet in. Normaal krijgen we altijd pap, maar nu doe ik het met wat toast ofzo. 's Avonds trakteren we ons bij het eten altijd wel een goed glas wijn bij een ondergaande zon in het kampement. Dat zit er in etappekoersen op de weg nooit in…”

Bij de masters zien we dus de naam van Johnny Hoogerland, maar hij wist pas op het laatste moment dat hij mee zou doen. De Zeeuw werd door Haselbacher gevraagd nadat zijn aanvankelijke partner geblesseerd moest afhaken – dat ging Robbie Hunter, ook al een oud-prof.

Maar aan z'n Instagram-posts te zien vermaakt Hoogerland zich prima in Zuid-Afrika. Hij postte namelijk een bericht waarin hij meldt het rijden van de Cape Epic voelt als een cadeautje.

We zien Hoogerland op de foto's bij de post dan ook lekker met een biertje in de hand na de etappe – en ook in de supermarkt met een kar vol bier, want belangrijke boodschappen moet je in de Cape Epic gewoon zelf kopen…

Beeld: Instagram Johnny Hoogerland

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

🎥 Beelden van boven: heel peloton inclusief motards dominoot omver, renners in sloot in Franse koers

In de grote koersen zijn echt heel grote valpartijen ons tot nu toe gelukkig...

🎥 Lorena Wiebes danst erop los met YouTuber op podium na zege in Gent-Wevelgem

Lorena Wiebes was gisteren na een millimetersprint de sterkste in Gent-Wevelgem. Ze bleef een...