Lennard Kämna krabbelt op na mentale inzinking: 'Zelfs een Touretappe gaf me amper een goed gevoel'

Mentale problemen komen steeds vaker aan de oppervlakte in de wielerwereld. Met Tom Dumoulin als bekendste voorbeeld, maar ook het Duitste toptalent Lennard Kämna heeft het moeilijk gehad.

Kämna
  • Lennard Kämna Lennard Kämna

Toen Kämna prof werd bij Team Sunweb stond hij te boek als toptalent. Hij stapte toen echter al even uit de profwereld, maar hij kwam terug en boekte - inmiddels in dienst van BORA-hansgrohe - etappesuccessen in de Dauphiné en Tour de France. Daarmee waren de mentale problemen niet over, want Kämna reed in 2021 slechts twee koersen. Wel won hij nog een rit in de Ronde van Catalonië.

In de mountainbikewedstrijd Cape Epic in Zuid-Afrika maakte hij deze week zijn rentree, nadat hij eind mei besloot een tijdelijke pauze te nemen vanwege mentale problemen. "Ik wil proberen weer op mijn oude niveau te komen", vertelde hij tegen de Weser Kurier. "Dat wordt een lange weg, er wacht me heel wat arbeid. Maar ik weet dat ik het kan."

Kämna gaat in het artikel ook verder in op zijn mentale inzinking. Hij vertelt vooral moeite te hebben gehad om te gaan met tegenslagen. "Als ik uit mijn tunnel moest als prestatiesporter dan kon ik daar niet mee omgaan. Het verschil werd te groot tussen de periodes dat ik gefocust trainde en dat ik dat noodgedwongen niet kon doen. Ik heb verkeerd geleefd."

Kämna won dit jaar nog een rit in Catalonië

Zelfs successen hadden weinig invloed. "Ook toen ik in de Dauphiné en Tour een etappe won, gaf me dat amper een goed gevoel. Door de afgelopen maanden veel met vrienden en familie om te gaan heb ik gemerkt dat ik die gelukkige momenten gemist heb. Dat gevoel wil ik nu ook in mijn sport gaan beleven."