Op zoek naar een flinke uitdaging voor 2023? Rijd de Honderd Cols Tocht (je leest het goed..)

En stiekem zijn het er ook nog eens 110, in deze loodzware route door Frankrijk!

col du tourmalet

Nu het seizoen voor de profs dit weekend erop zit, is het ook voor ons nobele amteurfietsers de tijd om plannen voor 2023 te maken. En dat treft, want wij stuitten op een mooie uitdaging. Waarom zou je zes keer dezelfde col op rijden als je ook honderd verschillende cols op kunt rijden?

Die kun je oprijden in een route door Frankrijk die veelzeggend en logischerwijs De Honderd Cols Tocht heet. Een aantal enthousiastelingen bedacht de 4000 kilometer tellende route en riep een stichting in het leven en op hun website lees je alle ins en outs over de route. Voor het luttele bedrag van 30 euro koop je het routepakket en kun je los.

Door de Franse Alpen en Pyreneeën, maar ook de minder hoge Franse gebergten. | Bron: 100cols.nl

Hierboven zie je de globale route, die door prachtige natuurparken loopt en natuurlijk over honderd cols. Of nou ja, eigenlijk nog tien meer, want zoveel cols telt de route om precies te zijn.

Je doorkruist alle bergachtige gebieden van Frankrijk en rijdt onder meer over de Mont Ventoux, de Bonette, de Galibier, de Aubisque, de Tourmalet en 'kleinere jongens' Grand Ballon, Mont Aigoual (bekend van het boek De Renner) en Puy Mary. Prima tochtje, toch...?

Beeld: Cor Vos