Liefst 4,3 jaar aan koersdagen en nog steeds actief: Gilbert zit Rebellin op de hielen op de lijst van meeste koersdagen

Lijstjes: we zijn er dol op bij Wieler Revue. Daarom doken we in de lijst van renners met meeste koersdagen in hun carrière.

Rebellin
  • Philippe Gilbert Philippe Gilbert

Wielerfans zullen het herkennen. Op ProCyclingStats kun je gerust een hele middag doorbrengen. Net als op Spotify, YouTube of Netflix kun je ook op ProCyclingStats verdwalen in het grote aanbod. We stuitten bijvoorbeeld op de lijst van renners met meeste koersdagen in de benen. Dit zijn de vijf renners met meeste koersdagen die nog actief zijn (en hun pensioen nog niet hebben aangekondigd).

1) Davide Rebellin

Niet geheel verrassend staat Davide Rebellin op de eerste plek. Sterker nog, er is geen (ex)-renner op de wereld met meer koersdagen in de benen: 1572 dagen. Wat neerkomt op 4,3 jaar. Daarbij dient aangetekend te worden dat de lijst enkel renners bevat uit de recente geschiedenis. Rebellin is inmiddels vijftig jaar, maar een pensioen heeft hij nog niet aangekondigd. Terwijl hij onlangs zwaar geblesseerd is geraakt.

2) Philippe Gilbert

Toch best opvallend, maar Rebellin wordt op de hielen gezeten door de ruim tien jaar jongere Philippe Gilbert. De Waal heeft 1553 koersdagen in de benen. Het zou heel goed kunnen dat hij in 2022 Rebellin van zijn kroon stoot. Momenteel is Gilbert nog derde op de lijst, maar de al gestopte Matteo Tosatto (1566 koersdagen) zal hij met zekerheid passeren.

3) Luis Léon Sánchez

Tiende op de lijst met 1408 koersdagen en bovendien een kersvers tweejarig contract bij Bahrain-Victorious op zak: Luis Léon Sánchez. Gestopte renners als Thomas Voeckler (4de), Sylvain Chavanel (5de) en Jens Voigt (6de) zijn weliswaar nog ver weg, maar de Spanjaard zal zeker gaan klimmen op de lijst.

Sánchez in de Tour de France van 2012

4) Alejandro Valverde

André Greipel en Koen de Kort staan weliswaar boven hem in de lijst en waren afgelopen seizoen nog actief, maar de Duitser en Nederlander zijn inmiddels met pensioen. De vierde renner op de lijst die we volgend seizoen waarschijnlijk nog wel in het peloton zien is Alejandro Valverde. In totaal koerste Valverde 3,6 jaar, wat betekent dat hij 1332 dagen op de fiets stapte voor een koers. En dan de bedenken dat hij eind 2010 en het gehele 2011 langs de kant stond vanwege een dopingschorsing.

5) Imanol Erviti

Een 'wedstrijd in een wedstrijd', want Valverde zijn maatje Imanol Erviti heeft slechts drie koersdagen minder dan de wereldkampioen van 2018. Beiden hebben officieel hun contract nog niet verlengd bij Movistar, maar de kans dat ze vertrekken of stoppen is nihil.

Ook hoog op de lijst

Ook Vincenzo Nibali (1313 koersdagen), Niki Terpstra (1284 koersdagen), Giovanni Visconti (1275 koersdagen), Greg Van Avermaet (1237 koersdagen) en Michael Schär (1224 koersdagen) hebben de nodige koersdagen in hun benen en gaan nog klimmen op de lijst.

Terpstra is vanaf dit seizoen de hoogste nog actieve Nederlander, want Koen de Kort (1396 koersdagen) gaat met pensioen terwijl Bram Tankink (1326 koersdagen), Pieter Weening (1297 koersdagen) en Laurens ten Dam (1287 koersdagen) hun fiets al even geleden aan de wilgen hebben gehangen. Terpstra heeft overigens nog geen contract voor volgend jaar.