Primoz Roglic is jarig! We zetten 6 sleuteloverwinningen uit Roglic zijn loopbaan op een rijtje

Als iemand de ideale ontwikkeling doorlopen heeft, dan is het wel Primoz Roglic. De Sloveen wordt vandaag 32 jaar en dat vieren wij met vijf van zijn sleuteloverwinningen.

Roglic
  • Primož Roglič Primož Roglič

1) Rit 9 Giro d'Italia 2016: Roglic de wielrenner

Dat Primoz Roglic een grote motor in zijn lichaam heeft, wisten ze bij Team Jumbo-Visma. Maar dat hij al in zijn eerste jaar een tijdrit kon winnen in de Giro d'Italia kwam toch als een verrassing. In Italië laat Roglic zien een volwaardig profrenner te zijn, ondanks dat hij pas vrij laat met de sport begon. Die Giro zat hij soms huilend op de fiets, omdat de sport onmenselijk zou zijn. Roglic werd daar echt wielrenner, die het in zich heeft om écht pijn te lijden. Iets waar Roglic in het begin van zijn loopbaan bij de Nederlandse ploeg nog moeite mee had.

2) Rit 17 Tour de France 2017: Roglic de nationale held

Wieler Revue vroeg eerder dit jaar wie populairder is in Slovenië: Roglic of Pogacar. Het antwoord was Roglic. En dat antwoord kwam nota bene van de ontdekker van Pogacar. Het is simpel: de renner van Team Jumbo-Visma was de eerste die het Sloveense wielrennen dusdanig op de kaart zette. Hij was de eerste Sloveen die een rit wist te winnen in de Tour de France. Roglic werd in de etappe over de Galibier een nationale wielerheld.

3) Ronde van het Baskenland 2018: Roglic de klassementstopper

Roglic laat de ene na de andere mooie prestatie zien, maar een grote rondewinnaar zien ze bij Team Jumbo-Visma pas in Roglic als hij in 2018 de Ronde van het Baskenland wint. Ploegleider Grischa Niermann merkt op dat Roglic rijdt met de uitstraling van een wereldtopper in het klassementswerk. Hij laat daar zien dat hij een toekomstig wereldtopper is in de grote rondes.

Alaphilippe juicht, Roglic wint in Luik 2020

4) Vuelta a España 2019: Roglic de rondewinnaar

In 2018 rijdt hij in de Tour de France zijn eerste klassement in een grote ronde en een jaar later is het al raak in de Vuelta a España. Roglic voegt zich tussen de grote rondewinnaars van het peloton.

5) Luik-Bastenaken-Luik 2020: Roglic de veerkrachtige

Al vanaf het begin van zijn loopbaan is de Tour de France het grote doel. De afloop van de ronde door Frankrijk in 2020 kennen we, maar wat nog belangrijker is om te onthouden: de veerkracht nadien. Twee weken na het drama op La Planche des Belles Filles slaat hij toe in Luik-Bastenaken-Luik. De veerkracht van Roglic is ongekend, want later dat jaar wint hij ook nog de herfsteditie van de Vuelta. Na zijn val in de Tour van 2021 doet hij doodleuk hetzelfde door de olympische tijdrit en wederom de Vuelta te winnen.

6) Rit 17 Vuelta a España 2021: Roglic de entertainer

Met zijn versnelling bergop heeft Roglic een kwaliteit die weinig renners in het peloton hebben. Hij hoeft dan ook niet heel aanvallend te koersen, maar het verhaal dat Roglic saai zou koersen, daar heeft hij ook mee afgerekend. In de Ronde van het Baskenland 2021 zette hij de koers op z'n kop met een aanval van ver en in de zeventiende rit van de Vuelta a España dit jaar zette hij de puntjes op de i door op meer dan zestig kilometer van de meet mee te schuiven met Egan Bernal. Op Lagos de Covadonga veroverde hij vele wielerharten met zijn aanvalslust en entertainment.