Cofidis langs de meetlat: één WT-zege, matige kopmannen en waar is het talent?

Wat is er waargemaakt van de doelen van voor het seizoen? Hoe presteerden de kopmannen? En hoe ziet de toekomst eruit? We leggen de WorldTour-ploegen (volledig subjectief) langs de meetlat. Deel 5: Cofidis.

Martin

Overwinningen: 4,2

Van een WorldTour-formatie mag wel iets meer worden verwacht. De overwinning van Victor Lafay in de achtste rit van de Giro d’Italia is de enige overwinning op het hoogste niveau. In totaal werden er twaalf overwinningen geboekt door vijf verschillende renners. Cofidis mag dan niet de grootste ploeg zijn in het peloton, maar met veelal 2.1-overwinningen is het seizoen niet voldoende. Cofidis presteert wat dat betreft op het niveau van een Astana: een 4,2.

Mooiste overwinning: 6,4

Zoals gezegd is de overwinning van Victor Lafay de mooiste van Cofidis dit seizoen. De Fransman won vanuit de vroege vlucht de rit naar Guardia Sanframondi. De finish lag op een klim van ruim drie kilometer aan 6,5 procent. Lafay bleef medevluchters als Francesco Gavazzi, Nikias Arndt en Victor Campenaerts voor. De Fransman werd ook nog zesde op het nationaal kampioenschap.

Elia Viviani met Peter Sagan

Kopmannen: 4,1

De twee kopmannen Elia Viviani en Guillaume Martin wisten niet te winnen op WorldTour-niveau. Dat verwacht je wel van ze, zeker van Viviani. De Italiaan viel ondanks vijf zeges tegen dit jaar en keert volgend seizoen terug bij INEOS Grenadiers. In de Giro d’Italia werd hij twee keer derde, maar echt dicht bij een overwinning kwam hij niet. Martin schroeft het cijfer enigszins op, want de Fransman eindigde in zowel de Tour de France als Vuelta a España in de top 10 van het eindklassement.

Talent: 4,6

Victor Lafay toonde zich dus voor het eerst dit seizoen, maar hij is inmiddels ook al 25 jaar. Echt grote talenten heeft Cofidis verder ook niet. Hoewel nieuweling Hugo Toumire dit seizoen in de Tour de l’Avenir liet zien bovengemiddeld bergop te gaan. Hij eindigde er als vijfde en is pas net twintig jaar oud. Verder heeft ook de van Israel Start-Up Nation overgekomen Alexis Renard potentie door te groeien. Hij eindigde dit seizoen onder meer derde in de Tour de Wallonie. Het houdt echter niet over.

Al met al komen we bij Cofidis uit op een 4,8.