Pogacar in de sneeuw! Deze bekende wielrenners bereiden zich voor op het nieuwe seizoen door te langlaufen

Niks rennen, lange latten onder de voeten! Pogacar doet het op dit moment en veel meer wielrenners zweren erbij in de wintermaanden - het is dan ook een heel goede training.

langlaufen

Vorig jaar waren we allemaal best een beetje verbaasd toen wielrenners in de winterperiode opeens allemaal massaal bleken hard te lopen. Tom Dumoulin realiseerde een toptijd op de 10 kilometer en er zijn vele andere (oud-)renners die graag de loopschoenen aandoen.

Maar er zijn ook wielrenners die hun conditie op een nóg verrassendere manier op peil houden in de wintermaanden - of eens wat anders willen doen dan fietsen; namelijk met langlaufen. Een zeer zware bezigheid die net als wielrennen veel van de hart-longconditie vraagt.

Zo waren Tadej Pogacar en zijn wielrennende vriendin Urska Zigart de afgelopen tijd in Livigno te vinden. Deze keer eens niet op hoogtestage, maar om te langlaufen.

De Finse wielertwitteraar @ammattipyoraily vroeg vorig jaar zijn volgers al of zij nog meer wielrenners wisten te noemen die graag langlaufen - hij kwam zelf met Thibaut Pinot op de proppen. Nou, zijn volgers wisten er wel een paar en we gingen zelf ook even op onderzoek uit. Er kwam een mooi rijtje uit.

Sepp Kuss

De Amerikaanse klimmer van Jumbo-Visma groeide op in de bergen van Colorado en z'n vader Dolph was een bekende Amerikaanse skicoach, dus de lange latten zijn 'm met de paplepel ingegoten. Kuss deed zelf ook lange tijd aan langlaufen op wedstrijdniveau.

Romain Bardet

De Franse DSM-renner deed in 2017 en 2018 zelfs nog mee aan wedstrijden. Zo volbracht hij in de Auvergne, rond de Puy de Dome, de grote wedstrijd Duathlon des Neiges, met een langlaufdeel en een deel op sneeuwschoenen. Hieronder zie je hem samen met de Franse Biathlon-legende Martin Fourcade.

Overigens deed Thibaut Pinot in 2018 mee aan hetzelfde soort wedstrijden; hij volbracht een wedstrijd van maar liefst 56 kilometer op de lange latten.

Michael Matthews

Jazeker, misschien had je de naam van Bling-Bling hier niet verwacht, maar de Aussie gaat in de winter niet per definitie naar de hete zomer in z'n thuisland. Zoals je ziet bindt hij net zo lief de lange latten onder...

Sebastién Reichenbach

Als Zwitser moet je natuurlijk ook wel op ski's staan. Maar Reichenbach pakt het wel wat avontuurlijker aan dan gewoon een stukkie langlaufen. Bij et zogenaamde mountaineering beklim je namelijk ook nog een berg tijdens het langlaufen - simpel gezegd.

Vele, vele anderen

Hier een screenshotbloemlezing van de namen die nog meer binnenkwamen als antwoord op de tweet van onze Finse vriend.

En natuurlijk... Primoz Roglic

Hij gaat elke dag voor het ontbijt even een rondje hardlopen, verklapten we al in het artikel over de beste hardlopers onder de wielrenners, maar met de lange latten heeft Roglic uiteraard ook ervaring. Hij sprong er lang mee van schansen, maar ook van een stukje langlaufen is hij niet vies...

Beeld: iStock