Veel Nederlanders en Belgen: op deze 10 WorldTour-rookies moet je in 2022 zeker letten

In Amerikaanse sporten is het heel gebruikelijk om de rookie van het jaar te bepalen. In 2021 was dat zonder meer Tom Pidcock. Maar welke 10 renners kunnen verrassen in 2022?

Rookies

1) Marijn van den Berg (EF Education-Nippo)

We beginnen lekker chauvinistisch. Marijn van den Berg kende als laatstejaars belofte een geweldig jaar bij de opleidingsploeg van Groupama-FDJ. Het lag in de lijn der verwachting dat hij de doorstoot zou maken naar de profs van de Franse ploeg, maar dat gebeurde niet. EF Education-Nippo pikte hem op en bij het Amerikaanse team gaat Van den Berg waarschijnlijk al de nodige kansen krijgen. Is een type Michael Matthews. Snel, maar tegelijkertijd iemand die een heuveltje kan overleven.

2) Mick van Dijke (Team Jumbo-Visma)

We blijven - niet geheel onterecht - chauvinistisch. Mick van Dijke reed dagenlang rond in de gele leiderstrui van de Tour de l'Avenir en heeft zich getoond als een zeer equivalente wielrenner. Rijdt net als broer Tim nog niet lang op de weg, want de Zeeuwse broers komen uit het mountainbiken. Van Dijke heeft de kwaliteiten om een ijzersterke tijdrijder/klassiekerrenner te worden en is dan ook helemaal op z'n plek bij Team Jumbo-Visma.

Van Dijke in het wiel van Florian Vermeersch op het belofte WK. | Beeld: Cor Vos

3) Arnaud De Lie (Lotto Soudal)

Ook de Belgen doen een duit in het zakje. Te beginnen met de nog piepjonge Arnaud De Lie, die de overstap maakt naar Lotto Soudal. De Lie was afgelopen seizoen pas eerstejaars belofte, maar maakte dusdanig veel indruk dat hij promotie heeft gemaakt. Is een snelle renner die net als Van den Berg een heuveltje kan overleven. Kwam in de Tour de l'Avenir één keer net te kort om Van den Berg te verslaan.

4) Henri Vandenabeele (Team DSM)

Klimmende Belgen: allang geen uitzondering meer. Na Remco Evenepoel, Ilan Van Wilder en Mauri Vansevenant het volgende toptalent dat de overstap naar de WorldTour maakt. Henri Vandenabeele reed al een paar keer voor de hoofdmacht van Team DSM. Werd dit jaar onder meer derde in de Giro d'Italia voor renners onder 23 jaar.

5) Cian Uijtdebroeks (BORA-hansgrohe)

Toch zal Vandenabeele nog iets meer in de schaduw kunnen opereren, want met Cian Uijtdebroeks rijdt 'de volgende Remco Evenepoel' volgend jaar in dienst van BORA-hansgrohe. Uijtdebroeks slaat de beloftecategorie net als Evenepoel volledig over. In tegenstelling tot mede-toptalenten in de juniorencategorie 2021 als Per Hagenes en Romain Grégoire. Hoewel Uijtebroeks ijzersterk was, deed hij niet wat Evenepoel deed bij de junioren: de concurrentie vernederen.

6) Alexandre Balmer (Team BikeExchange)

Het einde van het jaar naderde, maar Alexandre Balmer gooide er in de Tour de Vendée nog even een indrukwekkend stukje wielrennen uit. De dan nog renner van de opleidingsploeg van Groupama-FDJ werd net voor de finish bijgehaald na een knappe solo. De Zwitser is 21 jaar en gaat net als Van den Berg óók niet naar de hoofdmacht van de Franse ploeg. Balmer kiest voor een toekomst bij Team BikeExchange.

7) Juan Ayuso (UAE Team Emirates)

De grootste kandidaat voor 'rookie van het jaar 2022 (ondanks dat hij eigenlijk al prof was in het tweede deel van 2021.) Juan Ayuso is pas negentien jaar en toen hij nog achttien was, werd hij al achttiende in de Clásica San Sebastián. In gesprek met Wieler Revue vergeleek UAE Team Emirates-trainer Iñigo San Millán hem eerder met Tadej Pogacar. Ze hebben volgens de Spanjaard beiden de kwaliteiten om onwijs snel te herstellen. Ayuso domineerde de Giro d'Italia Onder 23 jaar. Hij liet de drie jaar oudere Tobias Halland Johannessen - winnaar van de Tour de l'Avenir - volledig kansloos. En dan heeft UAE Team Emirates ook nog Finn Fisher Black overgenomen van Team Jumbo-Visma.

Juan Ayuso in actie. | Beeld: Cor Vos

8) Ethan Vernon (Quick Step-Alpha Vinyl)

Misschien niet de meest opvallende renner begin 2021, maar zeker in het baanwielrennen is de naam Ethan Vernon een bekende. Tot dit jaar waren zijn resultaten op de weg nog niet super, maar met een ritzege in de Tour de l'Avenir zette hij de schijnwerpers op zich. Is snel aan de meet en zal bij Quick Step-Alpha Vinyl de kans krijgen om verder te groeien.

9) Georg Steinhauser (EF Education-Nippo)

Georg Steinhauser is pas net 20 jaar geworden, maar de zoon van Tobias Steinhauser (ex T-Mobile) heeft al mooie dingen laten zien. In de laatste bergetappe van de Tour de l'Avenir maakte hij indruk in het hooggebergte en tussen de profs werd Steinhauser al negende in de Tour de l'Ain.

10) Luke Plapp (INEOS Grenadiers)

INEOS Grenadiers heeft met Luke Plapp een groot talent binnengehengeld. Een renner die vooral in de tijdrit goed uit de verf komt. Sterker nog, in 2021 kroonde hij zich tot Australisch kampioen tegen de klok door erkend tijdrijder Luke Durbridge ruim te verslaan. Plapp werd ook tweede op het WK tijdrijden U23. Wat hij in het midden- en hooggebergte kan, is nog niet helemaal duidelijk. Plapp heeft veel op de baan gereden en daarom nog weinig ervaring in Europese wegkoersen.