De 24-jarige Marijn van den Berg maakte in 2021 de overstap van Metec naar de opleidingsploeg van Groupama-FDJ. Hij was op dat moment laatstejaars belofte en is zich in Franse dienst nog meer dan eerst gaan focussen op het wielrennen.
Dat heeft hem geen windeieren gelegd, want Van den Berg won in 2021 (inclusief de ploegentijdrit in de Tour de l'Avenir) acht keer. De zegetocht begon eind maart in de Adria Mobil en is niet gestopt. Naast zijn zeges eindigde Van den Berg ook nog tientallen keren bij de eerste tien van de dag- of einduitslag.
In 2022 kreeg hij een contract bij EF Education-EasyPost, want tot verrassing van velen kon Van den Berg geen contract tekenen bij Groupama-FDJ. Uiteindelijk signeerde hij een contract bij EF Education-EasyPost. Tot grote tevredenheid van manager Jonathan Vaughters. "Hij is een sprinter, maar wel een heel sterke sprinter." De Amerikaan noemt hem 'een nieuw type.' In zijn eerste profjaar werd Van den Berg onder meer 23ste in Gent-Wevelgem.
Dit jaar was hij al vroeg in vorm en snelde hij in januari naar de zege in een van de traditionele openingskoersen op Mallorca. Half juni boekte hij een zege in de Ronde van Occitanie en nu wint hij dus ook op WorldTour-niveau in de Ronde van Polen. En hoe! Met groots machtsvertoon in een sprintje heuvelop. Hieronder zie je de beelden. Daaronder laten we je beter kennismaken met Van den Berg.
πππππ! Marijn van den Berg wint in de Ronde van Polen π΅β¨
De renner van EF springt in de laatste meters weg en kan niet meer achterhaald worden door de concurrentie βοΈ#ZiggoSport #TdP23 pic.twitter.com/9rhiaM7GtMβ Ziggo Sport (@ZiggoSport) August 2, 2023
Groupama-FDJ
Marijn van den Berg woonde een jaar in Frankrijk. Renners uit de opleidingsploeg van Groupama-FDJ worden verplicht om in Besançon te gaan wonen. “Daar is de thuisbasis van de ploeg en daar zie ik regelmatig trainers van de profploeg”, vertelde Van den Berg eerder in De Gelderlander. “In bepaalde koersen mag je als opleidingsrenner mee met de profs. Wat dat betreft is die connectie met de profploeg er zeker.”
Laatbloeier
In zijn vroege jeugd stond Van den Berg niet direct te boek als toptalent. "Ik kreeg pas laat door dat ik talent heb voor wielrennen", vertelde hij tegen de KNWU. "Het was al heel wat dat ik ermee doorging, omdat ik nog onder die middenmoot zat. Maar ik vond het leuk om te doen en als het steeds een beetje beter gaat dan wordt het vanzelf nog leuker."
Metec
Voordat Van den Berg naar Frankrijk verhuisde, kwam hij uit voor Metec, de continentale ploeg waar in het verleden ook onder anderen David Dekker, Danny van der Tuuk en Arvid de Kleijn voor uitkwamen. Van den Berg leerde er veel van ploegleider Adri van Houwelingen. “De begeleiding bij Metec is top. Iemand als Adri heeft zijn ervaring aan ons meegegeven. We hoefden ons nergens zorgen over te maken. Adri zit daar puur voor de renners, want hij was dolgelukkig met mijn transfer naar Frankrijk.”
Broer
Marijn volgde hetzelfde pad als zijn broer Lars, die in 2020 de overstap naar de opleidingsploeg maakte en inmiddels uitkomt voor de proftak van de Franse WorldTour-ploeg. Ook hij moest in zijn laatste jaar bij de beloften een profcontract versieren en slaagde daarin nadat hij onder meer in de Tour de Wallonie liet zien wat hij kan betekenen voor kopman Arnaud Démare. Lars reed dit jaar de Tour de France. Bij EF Education-EasyPost is Julius van den Berg de ploeggenoot van Marijn, maar dat is geen familie.
Type renner
Lars is meer de klimmer, terwijl Marijn het moet hebben van een sprint in een uitgedund peloton. Een type Michael Matthews noemt hij zichzelf. De eerste etappe die hij in de Tour de l’Avenir van 2021 won, was ook in een sprint met een door waaiers uitgedunde groep. De meet was bovendien getrokken op een vrij lastig klimmetje, wat ook in het voordeel was van Van den Berg. De tweede etappe die hij won, was na een etappe over geaccidenteerd terrein. Hij versloeg daar onder anderen Arnaud De Lie.
- Cor Vos