HomeCyclocrossNys en De Knegt over Blanka Kata Vas: 'Gevaar schuilt erin dat...

Nys en De Knegt over Blanka Kata Vas: ‘Gevaar schuilt erin dat ze drie disciplines combineert’

Ze is één van de revelaties van dit wielerjaar. Op zowel de weg en de mountainbike als in het veld gooit Kata Blanka Vas hoge ogen. Kan ze op termijn de Nederlandse hegemonie in het veld doorbreken? We vroegen het aan Sven Nys en Gerben de Knegt.

“Ik ben ervan overtuigd dat dat mogelijk is. Het gevaar schuilt hem erin dat ze drie disciplines aan het combineren is op heel jonge leeftijd”, zegt Nys wanneer we hem de stelling voorleggen dat Blanka Kata Vas in potentie kan domineren. “Op een bepaald moment zal er ergens een keuze gemaakt moeten worden. Het is niet evident om dat hoge niveau dan een hele winter vast te houden. Je zult dan hier en daar wedstrijden moeten schrappen en dan wordt het moeilijk om elk klassement te winnen natuurlijk.”

“Het is een jonge dame in ontwikkeling die alle facetten onder de knie heeft en enkele jaren nodig heeft om volume en kracht bij te winnen. Dan zal zij een van de grote dames worden in het veld. Technisch is ze een van de meest ontwikkelde renners in het peloton. Het zou kunnen dat ze de hegemonie van de Nederlandse dames gaat doorbreken, maar er is ook in Nederland jong talent aanwezig met dezelfde techniek als Vas.”

Nys doelt in eerste instantie op Puck Pieterse: “Zij combineert het veld ook met de mountainbike met hier en daar wat wegwedstrijden. Zij zit op hetzelfde niveau qua techniek en explosiviteit. Je ziet steeds vaker dat de mountainbikers het goed in het veld. Zij beschikken over een basistechniek waardoor de aanpassing naar het veld heel soepel gaat. Zo ook bij Vas. Op dit moment zie ik Lucinda Brand nog als de beste veldrijdster van het peloton, maar de jonge generatie komt heel snel opzetten.”

De Knegt: ‘Ze maakt soms foute keuzes’

Volgens bondscoach Gerben De Knegt gaat het niet zomaar gebeuren dat de Hongaarse gaat dominuren. “Ze is niet perse sterker dan onze Nederlandse talenten.”, vindt hij. “Ze is technisch goed en vliegt er altijd in. Maar het is ook meteen haar zwakke punt want ze rijdt niet altijd even slim. Dat hoeven wij haar niet te vertellen natuurlijk. Als je het WK voor beloften dames analyseert van vorig jaar, dan rijdt ze elke ronde weer te ver door in het zand. Ze maakte daar continu foute keuzes, ik neem aan dat dat er met betere coaching wel uitgaat.”

“In Tabor spring Puck Pieterse over de balken maar dat lukt Vas daar niet”, wijst ook De Knegt op Pieterse. “Dus het is nog niet zo dat zij op dit moment de perfecte veldrijdster is. Vas is een heel goede wielrenster. Zowel op de weg als op de mountainbike wordt ze gewoon vierde op de Olympische spelen en ik zie haar heel graag rijden. Ze kan ook tegen de Nederlandse dames zeggen: rij me er maar af. Maar dat is niet haar mentaliteit en dat waardeer ik heel erg in haar.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van Hooydonck over verhouding bij Alpecin-Deceuninck: ‘In volgende koersen staat Van der Poel nog twee trapjes boven Philipsen’

De wereldkampioen vertelt regelmatig dat hij over het algemeen een paar koersen nodig heeft...

Van der Poel verlengt contract bij Alpecin-Deceuninck tot eind 2028! ‘Een logische keuze’

Eerder werd bekend dat Van der Poel voor tien jaar verbonden blijft aan het...

Monsterdeal! Mathieu van der Poel tot en met 2033 op Canyon-fietsen

De samenwerking werd bekrachtig in Koblenz, waar het hoofdgebouw is van het Duitse fietsenmerk....

Ronde van Catalonië: Machtssprint van geïsoleerde Pogacar komt net te laat om Nick Schultz terug te pakken

De Ronde van Catalonië begon met een etappe met een aantal lastige klimmetjes, maar...

Meer zoals dit

Michael Vanthourenhout soleert naar zege in Sint-Niklaas, Toon Aerts stunt bij comeback

Toon Aerts snelde bij de start als een raket van de laatste startpositie naar...

Oppermachtige Lucinda Brand maakt er in Exact Cross Sint-Niklaas onewomanshow van

De nieuwe wereldkampioene is gekend, de eindwinnaars van de klassementen zijn gekend, maar de...

Niels Vandeputte wint in Lille eerste grote cross na razendspannende driestrijd

Eli Iserbyt kwam naar de Krawatencross in Lille afgezakt om zijn 50e overwinning in...